İskenderun Körfezinde 180 ortak yaşama alanı belirlendi

İskenderun Körfezinde 180 simbiyoz (ortak yaşama alanı) imkanı belirlendiği ilk etapta 10 proje için detaylı...

İskenderun Körfezinde 180 simbiyoz (ortak yaşama alanı) imkanı belirlendiği ilk etapta 10 proje için detaylı çalışma yapılacağı kaydedildi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı Şirketi, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile International Synergies Ltd. ortaklığında hayata geçirilen işletmelere yönelik İskenderun Körfezi'nde Endüstriyel Simbiyoz (ortak yaşam) Projesi bilgilendirme toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) yapıldı.
TTGV Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş burada yaptığı konuşmada ''Endüstriyel Simbiyoz'' hakkında bilgi verdi. Endüstriyel Simbiyoz’un tercihen birbirine fiziksel olarak yakın, normalde ise birbirlerinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla ekonomik işletmenin bir araya gelerek hem çevresel performansı, hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurması ve dayanışma içinde çalışmasını temsil ettiğini ifade etti. Endüstriyel simbiyozun, bağımsız işletmeleri daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanımı yaklaşımı içerisinde bir araya getirdiğini anlatan Ulutaş, “Bu her türlü varlığın lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı anlamına geliyor. Mesela Hatay'da gerçekleştirilen bir projede zeytinyağı üretimi esnasında çıkarılan yağın yanı sıra çıkan pirina (küspe) odun olarak değerlendiriliyor. 2 milyon 800 bin avro yatırımlı bu projenin geri dönüşümü 1 yıl 9 ay olarak öngörülüyor” diye konuştu.
İskenderun Körfezi Endüstriyel Simbiyoz Projesi hakkında da bilgi veren Ulutaş,şöyle devam etti: “İlk aşaması 2009-2010 yıllarında hayata geçirilen projenin fizibilite aşaması 2010'da tamamlandı. Ayrıntılı hazırlık çalışmaları TTGV ve BTC Petrol Boru Şirketi arasında 27 Aralık 2010'da imzalanan sözleşme ile projenin uygulama aşaması başlatıldı. Endüstriyel Simbiyoz, pek çok işbirliği ve sinerji alanına, ürün ve hizmet üretiminde kaynak (malzeme, enerji, lojistik, insan kaynağı) verimliliği ve optimizasyonuna işaret etmektedir. Proje süresince, bölgedeki firmalar ve diğer yerel ve ulusal paydaşlarla sürekli ve etkin bir iletişim sağlanacaktır. Yüz yüze görüşmeler, çalışma grupları, çalıştaylar ve diğer etkinliklerin yanı sıra başta kamu kurumlarımız ve bölgede etkin olan işletmelerimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların yetkin temsilcilerinden oluşan bir Danışma Kuruluyla da işbirliği ve eş güdüm imkanlarının en yüksek seviyede tutulması hedeflenmektedir.”
İlkini Adana Sanayi Odasında gerçekleştirdikleri bilgilendirme toplantısı sonrasında 26 farklı firmayı temsilen 34 katılımcının yer aldığı çalıştayda yaklaşık 180 simbiyoz imkânının belirlendiği anlatan Ulutaş, “Bunların hayata geçirilmesi için her türlü desteği vermeye çalışacağız. İlk etapta 10 proje için detaylı fizibilite çalışması yapacağız'' şeklinde konuştu.
Toplantıda, ODTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Göksel Demirer, ''İskenderun Körfezinde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı, kavramı ve uygulama örnekleri'' konulu bir sunum yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz