İskenderun Limanı'nda eylem

HATAY (İHA) - Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde, liman işçileri özelleştirmeyi protesto amacıyla iş yerini terk etmeme eylemi başlattı.

İskenderun Limanı'nda çalışan işçiler, 24 saat süreyle iş yerini terk etmeme eylemine başladı. Liman-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Haşim Sevimli, İskenderun Limanı'nın özelleştirilmesi ile limanın peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, "Türkiye'nin özel iskelelerinde akaryakıt kaçakçılığı yaşanırken, İskenderun Limanı'nda hiçbir olumsuzluk yaşanmamıştır. Türkiye'nin en önemli ve stratejik konuma sahip olan İskenderun Limanı yabancı sermayeye peşkeş çekilmek istenmektedir. Bizim insanımıza iş verildi de yapılmadı mı? Liman işçisinin tek sermayesi bileği ve emeğidir. Bizler tamamen işçinin menfaatleri doğrultusunda hareket ediyoruz ve limanlarımızı da korumak ve güven altına almak için meydanlarda hep birlikte sesimizi duyurmaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Sevimli, ülkede yaklaşık 20 yıldır yapılan özelleştirmelerde temel hedefin devleti küçültme olarak gösterildiğini ifade ederek, "Yatırım yapmayan, işsizliği önlemeyen, gelir dağılımını düzeltmeyen, genelde karlı işletmelerini yabancı sermayeye ve yandaşlarına peşkeş çeken IMF güdümünde olan bu anlayıştan mutlaka vazgeçilmesi gerekir. Özelleştirme uygulamaları iddia edildiği gibi yatırımları hızlandırmadı, geriletti. Dış borçları azaltmadı yükseltti. İşsizliği azaltmadı, çoğalttı, gelir dağılımını düzeltmedi daha çok bozdu, üretim artmadı, geriledi" diye konuştu.

TCDD limanlarının üvey evlat muamelesi gördüğünü ve dışlandığını ileri süren Sevimli, "2004 yılı karları 117 milyon dolardır. Devletin kasasına girmesi gereken bu para uluslararası sermayeye ve hükümet yandaşlarına peşkeş çekilmektedir" şeklinde konuştu.

Liman-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdinç Çakır de İskenderun Limanı'nda 24 saat süre ile pasif iş bırakma eylemi yapacaklarını ve limanı terk etmeyeceklerini ifade etti.