İskenderunlular, Senegal balığı yiyor

HATAY (İHA) - Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde balıkçılar, İskenderun Körfezi'nde birçok balık türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesini istiyor. Balıkçılar, İskenderun halkına körfez balığı diye Senegal'dan ithal ettikleri balıkları sattıklarını itiraf ediyor.

Körfeze atıklarını bırakan gemiler ve bilinçsiz avlanan balıkçılar nedeniyle sadece İskenderun Körfezi'nde yaşayan bazı balık türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Son 3 yılda İskenderun Körfezi'nde yaşayan gümüş, kefal, levrek, çipura, cerpit, barbun, mercan ve lagos gibi yerli balıkların neslinin tükenmek üzere olduğunu ifade eden balıkçılar, bu durumdan oldukça tedirgin olduklarını, eğer gerekli önlemler alınmaz ise bir süre sonra körfezde avlanacak balık kalmayacağını dile getirdi.

Yaklaşık 50 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Okyanus Balıkçılık'ın sahibi Alaaddin Hadduroğlu, İskenderun Körfezi'nden artık yerli balık çıkmadığını söyledi. Hadduroğlu, "Bilinçsiz avlanma ve gemilerin denize bıraktığı atıklar nedeniyle artık körfezin yerli balıklarını tezgahlarımıza koyamıyoruz. Çünkü ava giden trol teknelerinin birçoğu boş dönüyor. Sadece mart, nisan ve mayıs aylarında zurna, istavrit, uskumru ve sardalya balıkları sürü halinde gezdikleri için tekneler bunları su yüzeyinden avlayabiliyorlar. İskenderun Körfezi'nin dünyaca ünlü jumbo karidesinde ise geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 70 azalma oldu. Artık tezgahımıza koyamadığımız gibi satışları da oldukça düştü. İskenderun halkına balık yediremiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Hadduroğlu, İskenderun Körfezi'nde avlayamadıkları balıkları Afrika ülkelerinden getirdiklerini belirterek, "Ben 7 yıldır Senegal'dan lagos, mercan, barbun ve dil balığı ithal etmekteyim. Yurt dışından getirdiğimiz balıkları iç piyasada İskenderun'un yerli balığı diye satıyoruz. Aslında bu balıklar Senagel'den günlük taze olarak geliyor. Bizim balığımızdan pek bir farkı yok ama körfezimizde bu balıkları bulamadığımız için yurt dışından ithal etmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.