İSKİ: Su tasarrufuna devam edelim

İSTANBUL (İHA) - İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, İstanbul'da son yağışlarla birlikte 151 milyon metre küp suya daha ulaşıldığını belirterek, "Bu yıl ayva ve kestanenin çok olmasından dolayı kış biraz daha şiddetli geçecek, Bu nedenle de barajlardaki doluluk oranının daha da çok artmasını bekliyoruz" dedi.

Temmuz ayı ortalarında tüm Türkiye'de olduğu gibi kuraklıkla kıvranan İstanbullu'nun yardımına son günlerde artan yağışlar çare oldu. Bir yandan sel felaketi nedeniyle büyük bir üzüntü yaşayan İstanbullu barajların su yüzü görmesiyle umutlu günler yaşıyor. Temmuz ayının ortasında çekilen görüntülerde Alibeyköy Baraj Gölü'nün tamamen kurumasıyla Mimar Sinan'ın eseri olan Mağlova Kemeri tüm güzelliğiyle ortaya çıkarken, kış mevsimine girdiğimiz şu dönemde baraj gölünde su seviyesinin yükseldiği görülüyor.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili İHA'ya açıklama yapan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, son günlerde yağan yağmurların hem Türkiye hem de İstanbul'a büyük faydası olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve İstanbul'un uzun bir kuraklık dönemi geçirdiğini hatırlatan Vural, "Kuraklık döneminde barajlardaki doluluk oranı yüzde 8'lere düştü. Bu da yaklaşık 73 milyon suya tekabül ediyor. Son yağışlarla birlikte şu anda 151 milyon metre küp suya ulaştık. Bu yağışlarla barajlarımız demektir ki daha kışa gelmeden kasım ayında bu kadar bereketle karşılaştık. Ancak beklemediğimiz vatandaşlarımızın sıkıntı çekmesine neden olan sel felaketleri meydana geldi" dedi.

İstanbullular'a uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen Vural, "İstanbullular'a şunu söylüyorum dere yataklarına - imar planları kabul edilse bile- gelişi güzel ev yapmasınlar. Aksi halde ne zaman gelecekleri belli olmayan 500 yılda bir beklenen yağışı 2 saniye içinde gelmeyeceğini hiç kimse söyleyemez. Bugün teknoloji bu kadar ilerlemiş ama Allah'ın bir anda yağmurları yağdırdığını biliyoruz. Allah bize akıl vermiş bu aklı özellikle orada kullanmamız lazım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bazı vatandaşların İSKİ ve belediyenin kendilerine yardım etmediği, problemleri çözmediği yönünde şikayetleri olduğunu ve bu yakınmaları duyduklarını söyleyen Vural, bu bakımdan vatandaşların dere yatağına içme suyu havzalarına ilgili kuruluşlardan izin almadan ev yapmaması gerektiğinin altını çizdi.
Avrupa yakasındaki barajların büyük oranda su aldığını söyleyen Vural, "Terkos, Büyükçekmece havzasındaki barajlar büyük oranda su aldılar. Alibeyköy Barajı tamamen kuruma noktasına gelmişti. O da su çekecek kadar yağmur aldı. Sazlıdere Barajı istediğimiz kadar olmasa da bizim ihyacımızı karşılayabilecek durumda önemli ölçüde su topladı. Günde İstanbul'da ortalama 2 milyon metre küp su harcadığımızı hesaplarsak son yağışlar bize 75-80 günlük su ihtiyacını karşılıyor. Bundan sonra yağışlar Allah'ın izniyle gelecek. Bekliyoruz kar da yağacak. Aslında barajların istediğimiz doluluk oranına ulaşabilmesi için 15-20 santimlik karın yağması lazım ve arkasından bir yağmurun gelmesi barajlarımızın daha da dolmasına neden olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Ayva ve kestanenin çok olduğu dönemlerde kışın biraz şiddetli geçtiğini hatırlatan Vural, beklenilen sonuçları almayı umut ettiklerini dile getirerek böylece, İstanbul halkının susuzluk çekmemesine de sağlamış olmayı amaçladıklarını söyledi.

İstanbul'un kutlu bir şehir olduğunu altını çizen Vural, "İstanbul'da yaşayanlar da kutlu bir şehirde yaşıyor. İstanbul halkına susuzluk çektirmemek için çok tedbirler aldık. İstanbul bu duruma gelmemeliydi. İstanbul suyunu yağmur ve kar sularıyla sağlıyordu. Yağmur ve kar yağmadığı zaman su elde etme şansımız yoktu. Ama biz İstanbul'un su kaynaklarının artmasıyla ilgili büyük çabalar içindeyiz. Bu çabalarımızın sonuç bulması halinde zannediyorum İstanbul suya kavuşacaktır. İstanbul halkı 'nasıl olsa yağışlar geldi su doluluk oranımız 151 milyon metreküpe ulaştı' diyerek, suyu bolca harcamasınlar tasarruf etmeye devam etsinler" ifadelerini kullandı.