Royal Bank of Scotland (RBS), İskoçya'nın 18 Eylül'deki referandumda bağımsızlık ilan etmesi durumunda finansal kaosa sürüklenmemek için banka merkezini Londra'ya taşıyacağını açıkladı.
Bankadan gelen açıklamada, İskoçya'Nın bağımsız bir ülke haline gelmesi durumunda finansal açıdan birçok belirsizliğin ortaya çıkacağı ifade edildi ve "Müşterilerimize karşı olan sorumluluklarımızdan dolayı merkezi Londra'ya taşımak zorunlu bir ihtiyaç haline gelecek" dendi.
İskoçya'nın bağımsızlık ilan etmesi durumunda hangi para birimini kullanacağı, nasıl bir bütçe açıklanacağı ve sektörler üzerindeki denetimlerin nasıl şekilleneceği belirsizliğini koruyor.
RBS'ten yapılan açıklamada merkezin taşınması durumunda banka personelinin herhangi bir yer değişikliğine zorlanmayacağı da vurgulanıyor.
İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) oluşturduğu hükümetin başkanı Alex Salmond da RBS'ten bir mektup aldığını söyledi ve mektupta "Banka merkezinin taşınmasının İskoçya'daki hizmetleri hiçbir şekilde aksatmayacağı vurgusu yapıldığını" ifade etti.
RBS olası bağımsızlık halinde gerçekleşecek taşınma işlemini 'teknik adımlar' olarak tanımlıyor.
Royal Bank of Scotland'ın merkezi 1727'den bu yana İskoçya'da.
'Bağımsızlık başarı hikayesi olur'
RBS İskoçya'nın bağımsızlık ihtimalini 'potansiyel bir ekonomik risk' olarak yorumlasa da İskoçya'Nın en büyük varlık fonu yöneticisi Aberdeen Asset Management kurucusu Martin Gilbert bağımsız bir İskoçya'nın 'büyük bir başarı hikayesi' olacağını savundu.
Gilbert İskoçya'nın artık kendi ayakları üzerinde durabilen kurumsal bir yapıya sahip olduğunu ifade etti ve "Büyük Britanya içerisinde olsun ya da olmasın İskoçya halkı refaha erişecektir" diye konuştu.
'Gerekli adımlar'RBS'in izlediği yolu takip eden ve bağımsızlık ilanı halinde şirket stratejisini değiştirecek olan başka kuruluşlar da var.
Lloyds bankası, referandumdan bağımsızlığa 'Evet' sonucunun çıkması halinde, İskoçya'daki bazı operasyonların farklı bölgelere kaydırılabileceğini ifade etti.
Ancak Lloyds da aynı RBS gibi bu adımların tamamen operasyonel olacağını ve İskoçya'daki günlük hizmetleri aksatmayacağını önemle vurguladı.
Lloyds'un açıklamasında "Bağımsızlık ilanı durumunda nasıl bir iklimin oluşacağı belirsiz olsa da gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Seçenekler arasında bankanın tüzel kişiliğini İskoçya'dan İngiltere'ye kaydırmak da var" ifadeleri yer aldı.
Lloyds'da İngiliz devletinin yüzde 25 hissesi bulunuyor ve banka Bank of Scotland ile Halifax'ın da sahibi.
Lloyds'un açıklamasında yer alan 'tüzel kişilik' vurgusunun, İskoçya'da istihdam edilen 16 bin çalışanla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacağı anlamına geldiği belirtiliyor.
Finans dışı sektörlerde de İskoçya'nın bağımsızlık ilanı durumunda şirketler B planlarını devreye sokmak üzere hazırlıklar içerisinde.
Hazır giyim markası John Lewis'in Yönetim Kurulu Başkanı Charlie Mayfield, "İskoçya bağımsız olursa tüketiciler daha yüksek fiyatlarla karşılaşacak" dedi.
"Olaya ticari açıdan bakacak olursanınz referandumdan 'Evet' kararının çıkmasının ekonomik sonuçları olacak" diyen Mayfield, şirketlerin İskoçya'daki operasyonlar ile işbirliğinde zayıflama olacağını ileri sürdü.