İşkur en çok beden işçisine iş buldu

İŞKUR, yılın ilk iki ayında en çok "beden işçisi" olarak yapılan başvurulara iş buldu. Kurumun, Ocak ve Şubatta işe yerleştirdiği yaklaşık 13 bin kişinin yüzde 64'ü beden işçisi olarak istihdam edildi.

Kuruma, Ocak ve Şubat aylarında iş için 299 bin 594 kişi başvuruda bulundu. Bu kişilerde 12 bin 903 kişi işe yerleştirildi.

Kuruma iş için en çok beden işçisi, büro memuru, bilgisayar operatörü, bilgisayar işletmeni, satış elemanı, ön muhasebe ve muhasebe mesleklerinden başvuru geldi.

İŞKUR ise en çok beden işçisi, büro memuru, bilgisayar işletmeni, elle imalat, dikiş makinesi operatörü, şoför (yük taşıma), satış elamanı mesleklerinde iş yerleştirme işlemi gerçekleştirdi.

Reklam
Reklam

Kuruma, yılın ilk iki ayında "beden işçiliği" için gelen başvuru sayısı 83 bin 13'ü buldu. Beden işçiliğinin ardından sırasıyla 18 bin 469 başvuruyla büro memuru, 3 bin 122 başvuruyla bilgisayar operatörü geldi.

EKONOMİSTE İŞ BULUNAMADI

İŞKUR, madenci, elektronik bilgisayar operatörü, aşçı, alt yapı teknisyeni, ekonomist, inşaat teknisyeni gibi bazı mesleklerde ise başvuru sahiplerinden hiçbirini işe yerleştiremedi.

Kurumun, Ocak ve Şubatta işe yerleştirdiği yaklaşık 13 bin kişinin yüzde 64'ü beden işçisi olarak istihdam edildi.

Beden işçisi olarak istihdam edilenlerin sayısı 8 bin 259'u buldu. Beden işçiliğini işe yerleştirmede 650'yle büro memuru, 214'le bilgisayar işletmeni, 172'yle elle imalat, 141'le dikiş makinesi operatörü, 122'yle şoför (yük taşıma), 118'le satış elemanı meslekleri izledi.

TÜRK-İŞ'TEN DEĞERLENDİRME

Türk-İş'in konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bilgi toplumu" nitelendirmelerinin yapıldığı bir dönemde Türkiye'nin iş gücü ihtiyacının "beden işçiliği"nde yoğunlaşmasının bir tezat oluşturduğu görüşüne yer verilen
değerlendirmede, bunun aynı zamanda "ucuz işçiliğin" bir göstergesi olduğu savunuldu. Değerlendirmede, iş gücü piyasasındaki bu tablonun nitelikli elemanların ucuza çalıştırılması sonucuna yol açtığı belirtildi.

Reklam
Reklam

İŞKUR'a işle ilgili gelen arzla talep arasında büyük bir fark olduğunu dikkat çekilen değerlendirmede, bu nedenle iş taleplerinde yığılma yaşandığı kaydedildi.