İşkur Genel Müdürü Yazıcı, 'işkur'un Faaliyetlerini' Değerlendirdi

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, kadın sığınma evlerindeki kadınların istihdamına ilişkin, "Tüm sığınma evleri iş...

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, kadın sığınma evlerindeki kadınların istihdamına ilişkin, "Tüm sığınma evleri iş ve meslek danışmanları tarafından ziyaret edilecek ve çalışabilir durumda olan kadınlara işe yerleştirmede öncelik verilecek" dedi.

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması konularında çalışmalarına devam eden Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türkiye genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla yaptığı 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nı tamamladı. İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Türkiye'de birçok açıdan bir ilki temsil eden araştırma sonuçlarını paylaşmak, 2013 yılında İŞKUR tarafından uygulamaya konulacak istihdam odaklı yeni çalışma ve projeleri tanıtmak amacıyla Hilton Otel'de basın toplantısı düzenledi. Yazıcı yaptığı konuşmada, kurumun amacının istihdamın artırılması ve korunması olduğunu belirterek, "İşsizliğin önlenme faaliyetlerine katkıda bulunmak ve işsizlik sigortası işlemlerini yürütmek" dedi. İŞKUR'un 107 devlet üniversitesinde irtibat noktaları kuracaklarını söyleyen Yazıcı, İŞKUR personelinin üniversitelerde çalışarak üniversitede eğitim görenlere profesyonel danışmanlık hizmeti vereceğini bildirdi. Türkiye'nin hazır eğitimli işgücünü değerlendirmek istediklerini anlatan Yazıcı, "Birinci sınıftan itibaren fakülteyi bitirdiğin zaman şu niteliklere de sahip olmalısın' gibi bilgilerle donatacağız. Sektördeki açık şu kadar, iş bulma olasılığın şudur' diyerek iş koçluğu yapacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

2012 Ocak ve Aralık ayı arasında sektörlerden 991 bin açık iş aldıklarını söyleyen Yazıcı, bunlardan 140 bininin kamu, 851 bininin ise özel sektör olduğunu ifade etti. Her ay ortalama 100 bin açık iş aldıklarını bildiren Yazıcı, bunun 40-60 bininin karşılandığını dile getirdi. Yazıcı, işe yerleştirme rakamlarına ilişkin olarak, "2011'de işe yerleştirme rakamımız 363 bin, 2012'de 556 bin, 2013 hedefimiz ise 1 milyon. Kendimizi bu hedefe kilitlemiş durumdayız" dedi. Yazıcı, 2017 hedeflerine göre işe yerleştirilenlerden yüzde 35'inin bayan olmasını istediklerini ifade etti.

KAYITLI İŞSİZ SAYISI 2 MİLYON 372 BİN

Yazıcı, 2012 yılında toplam kayıtlı işsiz sayısının 2 milyon 372 bin olduğunu belirterek, "Bunlar 2 yıl boyunca sisteme kayıtlı olanlar. Bu süreyi biraz kısaltmak ve kademeli olarak bir yıla çekmek ve işsizlerimizle sürekli temas halinde olmak istiyoruz" diye konuştu. İşsiz vatandaşlara SMS yoluyla ulaşacaklarını belirten Yazıcı, hedefledikleri rakamın TÜİK'in açıkladığı işsiz sayısına ulaşmak olduğuna dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Şu ana kadar 58 bin kişinin yurt dışına gönderildiğini kaydeden Yazıcı, yurt dışına gidilen ülkelerin başında Irak ve Rusya'nın geldiğini belirtti. Türkiye'de faal olarak çalışan 333 özel istihdam bürosunun olduğunu söyleyen Yazıcı, 2004'ten bu yana 268 bin 587 işe yerleştirme yapıldığını bildirdi. 2013'te 30 ilde istihdam fuarları düzenlemeyi hedeflerini anlatan Yazıcı, 107 üniversitede de kariyer günleri düzenlemeyi planladıklarını dile getirdi.

Yazıcı, "Gençlerin 6 ay boyunca alacakları işbaşı eğitimlerin maliyetindeki külfetini karşılıyoruz. 6 ay boyunca ileride yapmak istedikleri meslekler konusunda eğitilmelerini sağlıyoruz. Bir işsiz, işbaşı eğitimden faydalandığı zaman yüzde 50 oranında o işte kalmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

AKTİF İŞ GÜCÜ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

Aktif İş Gücü Hizmetleri Yönetmeliği hakkında bilgiler veren Yazıcı, "Daha önceki hedefimizde istihdam oranı minimum yüzde 20'ydi ve bu yönetmelikle bunu yüzde 50 yaptık. İstihdamda kalma süresi minimum 3 aydı, bunu 4 ay yaptık. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun sertifikasını istedik. Artık, İŞKUR verdiği mesleki eğitimlerde kalite ve nitelik istiyor. Daha verimli ve rasyonel mesleki eğitimler gerçekleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İş ve meslek danışmanlığı uygulamasının Nisan 2012'de başladığını hatırlatan Yazıcı, şu an 3 bin 746 iş ve meslek danışmanının olduğunu ve bunu 4 bine tamamlayacaklarını ifade etti. Yazıcı, 2012 yılında 369 bin 849 kişiye işsizlik sigortası maaşı ödediklerini söyleyerek, 2003'ten bu yana 5.7 milyar lira işsizlik maaşının ödendiğini belirtti.

TÜRKİYE'NİN İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ

Türkiye'nin İşgücü Piyasası Analizi'nin 2012'nin Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirildiğini hatırlatan Yazıcı, tarım ve kamu sektörlerinin kapsam dışında tutulduğunu ve 53 bin 194 iş yerinin ziyaret edildiğini söyledi. Yazıcı, 2012 Eylül ve Ekim döneminde bin 825 meslekte 215 bin kişilik açık işin tespit edildiğini bildirdi. Yazıcı, 2 bin 120 farklı meslekte 270 bin kişinin mesleğinin temininde güçlük çekildiğini ifade etti.

'Dezavantajlı grupların istihdama kazandırılmasına' ilişkin bir soru üzerine Yazıcı, "35 bin engelliyi işe yerleştirdik. İşe yerleştirdiğimiz kadınların oranını da dikkate aldığımızda yaklaşık yüzde 30'larda. 2013 yılını engelli ve kadın istihdamı olarak ilan ettik. Bu konuyla alakalı çok ciddi çalışmalar gerçekleştireceğiz. 2014 yılını kadın, 2015 yılını da yoğun bir şekilde engelli istihdamına ayıracağız" dedi.

Reklam
Reklam

Yazıcı, kadın sığınma evlerindeki kadınların istihdamına ilişkin, "Kadın sığınma evlerindeki kadınlar için 81 İl Müdürlüğüne bir yazı yazdık. Tüm sığınma evleri iş ve meslek danışmanları tarafından ziyaret edilecek ve çalışabilir durumda olan kadınlara işe yerleştirmede öncelik verilecek" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: