İŞKUR, sağlık turizminin eleman sıkıntısını çözecek

Düzenlediği meslek edindirme kurslarıyla binlerce kişiyi iş sahibi yapan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), sağlık turizminin...

Düzenlediği meslek edindirme kurslarıyla binlerce kişiyi iş sahibi yapan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), sağlık turizminin de ara eleman sorununu çözmek için kolları sıvadı. Kurum Antalya’da daha çok turizm sektörüne hizmet veren Özel Aspendos Hastanesi ile işbirliği yaparak istihdam garantili ‘Hasta ve Yaşlı Refakatçisi’ kursu açtı.
Haziran ayında başlayan programa 75 kişi katılıyor. Kurs yaklaşık 3,5 ay sürecek. Kursiyerler bu süreçte teorik ve pratik eğitim alacak. Eğitimi müteakip Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak sınavda başarılı olanlar, sertifika almaya hak kazanacak. Ayrıca, yürürlükteki mevzuat gereğince 3 aydan az olmamak üzere en az kurs süresi kadar istihdam edilecek. Eğitimi veren Aspendos Hastanesi, kursiyerleri gerek yabancı dil öğrenimi, gerekse mesleki eğitim için Almanya’ya gönderecek.
Konuyla ilgili bilgi veren İŞKUR Antalya İl Müdürü Fazlı Tamer Özükan, birçok sektörde olduğu gibi sağlık turizminde de kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. Yaptıkları işgücü piyasası araştırmasında ‘Hasta ve Yaşlı Refakatçiliği’nin en fazla talep gören meslekler arasında yer aldığını kaydeden Özükan, “Antalya’da sağlık turizmi, özel hastanelerin artmasıyla hızlı bir gelişme gösteriyor. Bu gelişme sektörde ara eleman sıkıntısını da beraberinde getirdi. İŞKUR olarak sektörün ihtiyacını karşılamak amacıyla Özel Aspendos Hastanesi işbirliğiyle kurs başlattık.” diye konuştu. Avrupa'da profesyonel bir meslek olarak kabul edilen ‘Hasta ve Yaşlı Refakatçiliği’nin Türkiye’de de yaygınlaştığına işaret eden Özükan, gençlerden geleceğin meslekleri arasında gösterilen bu alana önem vermelerini istedi.
Proje ortağı Özel Aspendos Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferhat Kayan ise hedef kitle olarak üniversiteyi kazanamayan ve herhangi bir mesleği olmayan lise mezunlarını belirlediklerini aktardı. Kurslara katılanlara İŞKUR tarafından kurs süresince günlük 15 TL cep harçlığı verileceğini, bunun yanı sıra genel sağlık sigortası, iş kazası ve meslek hastalığı sigortalarının yapılacağını kaydeden Kayan, program bitiminde kursiyerlerin Özel Aspendos Hastanesi’nde istihdam edileceğini bildirdi. Yaşlı bakım hizmetlerinin önü açık bir sektör olduğuna vurgu yapan Dr. Ferhat Kayan, şöyle devam etti: “Gençler bu mesleği küçümsüyor. Ancak İstanbul’da evde 24 saatlik bir özel sağlık bakımının 400 liraya varan rakamlarla yapılıyor. Bu bile yaşlı bakımın gelecekte ne kadar önem kazanacağının bir göstergesi. Almanya’da ise 24 saat evde özel sağlık hizmeti 8 bin euroyu buluyor.”

Reklam
Reklam

AVRUPA’DA YAŞLI BAKIMINA HARCANAN PARA GİTTİKÇE ARTIYOR
Dünya nüfusu özellikle Avrupa gittikçe yaşlanıyor. Almanya’da 65 yaş üzerinde 20 milyon kişi yaşıyor. Bunun 2,3 milyonu bakıma muhtaç. Almanya’nın yanı sıra İskandinav ülkeleri de aynı sorunu yaşıyor. Toplam nüfusu 4,5 milyon olan Norveç’te 1 milyonu aşkın yaşlı var. İsveç ve Finlandiya ile birlikte İskandinav ülkelerindeki bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,5 milyonu buluyor.
Bu ülkelerin bir başka sorunu ise yaşlılara bakacak genç nüfusun az olması. Yaşlı bakımına harcanan paralar da büyük boyutlara ulaştı. Sadece Almanya’nın yaşlı bakım giderleri yıllık 5 milyar euroyu buluyor. Bunun 1 milyarı altına kaçıran yaşlılara harcanıyor. Rakamlar her yıl katlanarak artıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz