“Islak imza” meclis gündeminde

İrtica ile Mücadele Eylem Planı’yla ilgili "ıslak imza" konusu meclis gündeminde.

ANKARA (ANKA) - CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e “İrtica ile Mücadele Eylem Planı’yla ilgili 'ıslak imza' konusunda kamuoyunu tatmin edecek, hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak, araştırma ve soruşturmanın yapılması gerekirken, uzman olmayan kişilerden oluşan bir kurulun, kişinin en temel hak ve özgürlüğü olan hürriyetini tehdit edebilecek bir rapor tanzim etmesi, hukuk devleti norm ve ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır?” diye sordu.

Köktürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıltması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Köktürk önergesinde, Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Üst Kurulu'nda bulunan 11 üyeden 7’sinin “evet”, 4’ünün de “hayır” diyerek, İrticayla Mücadele Eylem Planı’ndaki “ıslak imzanın” Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’e ait olduğuna karar verdiğini anımsattı.

Reklam
Reklam

Konu ile ilgili ilk kararın 15 Ekim 2009’da Adli Tıp İhtisas Kurumu’ndan da aynı yönde çıktığını kaydeden Köktürk, önergesinde şöyle dedi:

“Hazırlanan raporda Fizik İhtisas Dairesi Başkanı Prof. Dr. Bülent Üner, uzman doktorlar Hacı Mehmet Akın ve Lokman Başer'in imzası bulunuyordu. Bu isimlerden ikisi Adli Tıp Kurumu'nda belge gelmeden bir hafta önce görevlendirilmiş. Prof. Dr. Bülent Üner, Uzman Doktor Çetin Seçkin'in yerine Fizik İhtisas Daire Başkanlığı görevine getirilmişti. Raporda imzası bulunan diğer isim Uzman Doktor Hacı Mehmet Akın, Nevşehir Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü'nde uzman doktor olarak görev yaparken Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce tarafından ilk olarak Ankara Grup Başkanlığı'na atanmış, ancak daha önce bu görevden alınan Doktor Ahmet Hakan Dinç, İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanıp eski görevine geri dönmüş, bu durumda boşta kalan Akın, Fizik İhtisas Dairesi'nde uzman olarak görevlendirilmişti. Bu kararların doğruluğu ve güvenilirliği konusunda kamuoyunda bazı şüpheler belirmiştir. Örneğin Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi eski Başkanı Yrd. Doç. Ömer Kurtaş, imzanın doğruluğu lehinde oy kullanan bazı uzmanların yetersizliğinden söz etmiştir.”

Reklam
Reklam

-"SORUŞTURMA AÇTIRMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?"

Köktürk soru önergesinde, konuya ilişkin bazı medya organlarında çıkan haberlere de yer verdi ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce’nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün affettiği Güler Zere için “Hastanın yararını düşündüğümüz kadar, toplumun bazı kesimlerinin düşüncelerini de düşünmek zorundayız” yönündeki açıklamalarını hatırlattı. Köktürk, Bakan Ergin’e şu soruları yöneltti:

“Bu yönde basında çıkan haberler doğrultusunda bir soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?

İrtica ile mücadele eylem planıyla ilgili ıslak imza konusunda kamuoyunu tatmin edecek, hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak, araştırma ve soruşturmanın yapılması gerekirken, Uzman olmayan kişilerden oluşan bir kurulun, kişinin en temel hak ve özgürlüğü olan hürriyetini tahdit edebilecek bir rapor tanzim etmesi, hukuk devleti norm ve ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır?

‘Hastanın yararını düşündüğümüz kadar, toplumun bazı kesimlerinin düşüncelerini de düşünmek zorundayız’ diyerek bilirkişiliğin objektiflik, tarafsızlık ve bilimsellik ölçütlerine aykırı açıklama yapan bir kişiyi en yüksek adli bilirkişilik kurumunun başında hala tutmanızın nedeni nedir?” (ANKA)

Reklam
Reklam