KUALA LUMPUR (İHA) - Türkiye, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)'nün yeniden yapılandırılması için düğmeye bastı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Güney Asya ziyaretinde ilk adımı atan Türkiye, örgüte yeni bir imaj kazandırmak için kolları sıvadı.
İKÖ üyesi ülkelere sunulacak çalışma ile İKÖ'nün hem karar alma süreci hızlandırılacak hem de uluslararası platformdaki etkinliği arttırılacak. Türkiye'nin öncülük ettiği çalışma, toplanacak ilk liderler zirvesinde gündeme getirilecek. Türk hükümetinin girişiminde, KKTC'ye uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılması yönündeki çalışmalar etkili oldu.
Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM)'den sonraki en büyük uluslararası kuruluş olan İKÖ'nün imajını düzeltmek için harekete geçti. Örgütün yeniden yapılandırılması için öncülük etmeye hazırlanan Türkiye, bu çerçevede ilk teklifini Malezya'ya yaptı. İKÖ'nün Dönem Başkanı olan Malezya, Türkiye'nin 'İKÖ'yü yeniden yapılandıralım' teklifine sıcak baktı. İKÖ'nün protokol örgütü olmaktan çıkarılıp, etkin hale getirilmesini amaçlayan Türkiye, örgütün özellikle uluslararası konulardaki etkinliğini arttıracak. Örgütün bundan sonraki süreçte artık daha net tavırlar belirlemesini isteyen hükümet, İKÖ üyesi ülkelerden örgütün alt organlarının daha faal çalışması için talepte bulunacak. Başbakan Erdoğan, bundan sonraki süreçte görüşeceği İKÖ liderlerine, İslam dünyasındaki karışıklıklara dikkat çekerek, "Artık aldığımız kararlar etki yapsın. Krizlere İKÖ müdahale etmeli ve kriz çözücü olmalı" mesajını iletecek.
Başbakan Erdoğan, bunalım ve kriz dönemlerinde İKÖ'nün doğrudan devreye girmesini sağlayıcı bir mekanizma geliştirilmesi gerektiğini de muhataplarına aktaracak.
Başbakan Erdoğan'ın Güney Asya gezisinde başlatılan 'İKÖ' hamlesinde, Kıbrıs sürecinin etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye, KKTC'ye uygulanan ekonomik ambargoların kaldırılması konusunda ilk adımı İKÖ'nün atması için baskılarda bulunacak.
Söz konusu girişim çerçevesinde, KKTC'den önümüzdeki dönemde Güney Asya ülkelerine bir ziyaret gerçekleştirilmesi planlanıyor. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde diğer İKÖ üyesi ülkelere de sunacağı yeniden yapılandırma çalışmaları ile örgüt hem daha etkin hale getirilecek hem de karar alma süreci hızlandırılacak.
Yeniden yapılandırma, çalışanların tamamen profesyonel hale getirilmesi ve İKÖ Genel Sekreterliği'nin etkinliğinin arttırılmasını da kapsıyor. Buna paralel olarak örgütün bütçesi de arttırılacak. Türkiye, yeniden yapılandırmanın merkezine lobi faaliyetlerini de aldı. Batıdaki İslam karşıtlığının yıkılması ve özellikle terörle İslam'ın birlikte anılmasının önüne geçilmesi için örgütün etkin şekilde lobi faaliyetleri yürütülmesi sağlanacak. İslam Kalkınma Bankası ile İslam Konferansı Örgütü arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan proje ile ilgili son kararı liderler verecek. Türkiye'nin ilk adımı attığı proje üzerinde önce Dışişleri Bakanları seviyesinde çalışma yürütülecek.
Çalışma Dışişleri Bakanları'nın değerlendirmelerinin ardından son şekli verilmek üzere liderler zirvesine sunulacak. İKÖ Liderler Zirvesi'nin 2006 yılında gerçekleştirileceği ancak söz konusu çalışma nedeniyle zirvenin öne çekilebileceği ifade ediliyor.
Bu arada Başbakan Erdoğan, dün akşam görüştüğü Malezya Başbakanı Badawi'ye Türkiye'de yatırım çağrısı yaptı. Erdoğan, Badawi'den Malezyalı işadamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya özendirmelerini istedi.