"İslam ülkeleri, işbirliğini arttırmalı"

ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan İslam ülkelerinin dünya GSMH'sinden aldığı payın yüzde 5, dünya ticaretinden aldığı payın ise yüzde 8 olduğunu belirterek, İslam ülkelerinin, kendi aralarındaki pek çok işbirliği imkanını değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Orta Asya ve Avrupa Bölgesi Toplantısı TOBB Genel Merkezi'nde başladı. Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB'un, İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nı oluşturan 8 bölgeden biri olan, Orta Asya ve Avrupa Bölgesi'nin başkanvekilliği görevini yürüttüğünü anımsattı. Hisarcıklıoğlu, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Guyana, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Surinam, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan'dan oluşan bölgenin ilk toplantısını gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin binlerce yıl dünyanın siyaset ve medeniyet beşiği olan topraklarda, 21. yüzyıla da bölgesel bir güç olarak girdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye büyük bir ülkedir. Ayrıca, geçen yıl Avrupa Birliği'yle başlatılan müzakere süreci ve sonucunda hedeflediğimiz AB'ye tam üyeliğimiz, ülkemizin yanı sıra bölgemiz ve tüm insanlık için, tarihi bir dönüm noktası olacaktır" dedi. Hisarcıklıoğlu, "370 milyar doları bulan gayri safi milli hasılasıyla, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük, dünyanın ise 17. büyük ekonomisi olan Türkiye, önümüzdeki dönemde çok daha büyük başarılara imza atacaktır. Birçok uluslararası araştırma kuruluşu, yaptıkları projeksiyonlarda Türkiye'yi orta vadede dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında göstermektedir.

Toplam dış ticaret hacmi 190 milyar dolar olan Türkiye'nin ihracatının yüzde 90'ı sanayi ürünüdür. Türk işadamları olarak özellikle tekstil, otomotiv, makine, demir çelik ve gıda sektörlerinde, ciddi bir tecrübemiz bulunmaktadır. Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin toplam sanayi ihracatının yüzde 65'ini tek başına gerçekleştirmektedir. 75 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 65'ini ise Avrupa, ve ABD gibi en gelişmiş ve rekabetçi piyasalara yapıyoruz. Bu durum, Türk ihraç ürünlerinin kalitesini ve Türk firmalarının rekabet gücünü ortaya koymaktadır. Türkiye'deki bu olumlu gelişmeleri ve potansiyeli, siz dostlarımızla paylaşarak, aramızda kalıcı ve verimli bir işbirliği ortamı oluşturmak arzusundayız" açıklamasında bulundu

Reklam
Reklam

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU VE ANKARA FORUMU

TOBB'un verdiği bazı önemli hizmetler hakkında da katılımcıları bilgilendiren Hisarcıklıoğlu, uluslararası platformda büyük öneme sahip ilk projelerinin, Filistin sorunuyla alakalı olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, "2003 yılında Filistin ve İsrailli meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmede, bölgede kalıcı barışın tesis edilmesine iş dünyasının temsilci kuruluşları olarak katkı sağlayabileceğimizi gördük. Böylece Filistin ve İsrail'e ziyaretlerde bulunduk. Türkiye, İsrail ve Filistinli yöneticilerin desteğiyle Ankara Forumu adı altında bir 'problem çözme ve koordinasyon mekanizması' kurduk. Bu işbirliğini somut projelerle desteklemek için yola çıktık" dedi.

İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nın 30 yıldır üye ülkelerin ilgi ve katkılarıyla aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, "İslam Ticaret ve Odası'nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da görevini başarıyla sürdürebilmesi için hepimiz oda faaliyetlerine aktif bir şekilde katılmalıyız. Zira dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan İslam ülkelerinin dünya GSMH'sinden aldığı pay yüzde 5, dünya ticaretinden aldığı pay ise yalnızca yüzde 8'dir. İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret oranı ise sadece yüzde 13'tür. Hiç şüphe yok ki bu rakam, İslam ülkelerinin sahip olduğu iş potansiyelini yansıtmamaktadır" şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"İslam ülkeleri, kendi aralarında pek çok alanda işbirliği yapma imkanına sahiptirler. Öncelikle inşaat, tekstil, gıda, otomotiv, haberleşme, turizm gibi sektörleri başlıca işbirliği alanları olarak hedeflememiz mümkündür. Hükümetlerimiz, özel sektörü güçlendirme yönünde ciddi çaba sarf etmelidir. Çünkü, ekonomik faaliyetin başlıca aktörü, özel sektördür. Ülkelerin kalkınmasındaki performans, dinamik, girişimci ve rekabet kapasitesine sahip, güçlü bir özel sektörle geliştirilebilecektir. Ülkelerimizdeki iktisadi problemlerin çözüm yolu, işadamlarının aktif bir biçimde, karar alma süreçlerine dahil edilmesidir. Ayrıca, bugüne kadar ilişkilerimizin arzu edilen seviyeye ulaşmamasının, ardında yatan önemli bir sebep de işin asıl sahiplerinin, yani biz iş adamlarının tartışma ve karar alma süreçlerine aktif olarak katılamamasıdır."

Hisarcıklıoğlu, Dünya Odalar Federasyonu'nca 2 yılda bir düzenlenmekte olan Dünya Odalar Kongresi'nin 5.'sinin, 4-6 Temmuz 2007 tarihlerinde İstanbul'da TOBB'un evsahipliğinde düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Toplantıda, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Orta Asya ve Avrupa Ülkelerinden Sorumlu Başkan Vekili Hüseyin Üzülmez, bölgede yaşanan ekonomik sorunlar hakkında bilgi verdi.