Almanya'da "Yurtsever Avrupalılar" ismiyle İslam ve yabancı karşıtı gösteriler düzenleniyor. Almanya'nın Dresden kentinde dün akşam düzenlenen İslam karşıtı gösteriye 10 bin kişi katıldı.
Almanya Adalet Bakanı Heiko Mass, Federal Meclis'teki tüm partilerin, aşırı sağcı bu oluşama karşı ortak tavır geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Almanya'da "Yurtsever Avrupalılar" (Pegida) adı altında haftalardır İslam ve yabancı karşıtı gösteriler düzenleniyor.
Almanya'nın Dresden kentinde dün akşam düzenlenen gösteriye 10 bin kişi katıldı. Uzmanlar, oluşumun bir kitlesel harekete dönüşebileceği uyarısında bulundu.
"Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" (Pegida) adı altında Dresden kentinde ortaya çıkan oluşuma diğer kentlerden de destek geliyor.
Dresden'i örnek alan diğer Alman kentlerinde de, "Pazartesi Yürüyüşleri" adı altında eylemler düzenlenmeye başlandı.
Başlangıçta sayıları birkaç yüz olan göstericiler artık binlerle ifade ediliyor. Düsseldorf'ta Pegida'ya atfen benzer amaç ve içerikte Dügida kuruldu. Pegida taraftarlarının yürüyüş bildiriminde bulundukları şehirler arasına Kassel ve Würzburg da girdi.
Pegida sözcüsü Lutz Bachmann, "Kimse gündeme getirdiğimiz meseleleri ele almaya cesaret edemiyor. Hemen Nazi damgası vuruluyor. Radikal düşüncelerle işimiz yok" sözleriyle oluşumu savundu.
Almanya Adalet Bakanı Sosyal Demokrat Heiko Mass ise, Pegida'ya karşı uyarıda bulundu. Aşırı ırkçı grupların zorda kalan ve yardım isteyen mülteciler üzerinden gövde gösterisi yaptığını belirten Mass, Federal Meclis'te grubu bulunan tüm partileri, ırkçı oluşuma karşı ortak tavır geliştirmeye çağırdı.
Aşırı sağ uzmanı siyaset bilimci Hajo Funke de, Pegida hareketinin "masum bir vatandaş protestosu" olarak nitelenemeyeceğine dikkat çekti.
Funke, "Halkın korku ve kin duyguları körükleniyor. Bir medeniyetler savaşı başlatılmak isteniyor" dedi. Pegida'nın aşırı sağcıların geleneksel araçlarından yararlandığını belirten Funke, "Aşırı sağın yön verdiği bir kitle hareketine dönüşebilir. İşte bu kaygı verici" ifadelerini kullandı.
Aşırı sağ ile mücadele konusunda çalışmalar yapan Amadeu Antonio Vakfı'nın yöneticisi Timo Reinfrank da, AB'nin diğer ülkelerinde Pegida benzeri oluşumların daha önce ortaya çıktığını söyledi.
Reinfrank, "Ancak Pegida ve benzeri oluşumların insanları harekete geçirebilme potansiyeli beni kaygılandırıyor. Nefret, toplum önüne çıkartılabilir bir duygu haline getiriliyor. Belli insanlara düşmanlık, kanıksanır hale geliyor" şeklinde konuştu.
Federal Emniyet Teşkilâtı'nın (BKA) verilerine göre mülteci yurtlarına düzenlenen saldırılarda bu yıl büyük artış kaydedildi. Bu yılın ilk 9 ayında, 2012 ve 2013 yılındaki vakaların toplamından daha fazla saldırı kayıtlara geçti.
Pegida oluşumu Dresden kentinde bir hafta içerisinde 7 gösteri düzenledi. Dün akşam düzenlenen gösteriye 10 bin kişi katıldı.