'Islama Köfte' Ve 'dartılı Keşkek'e Patentli Koruma Geldi

Sakarya'nın yöresel yemekleri 'ıslama köfte' ve 'dartılı keşkek' patent altına alındı.Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası...

Sakarya'nın yöresel yemekleri 'ıslama köfte' ve 'dartılı keşkek' patent altına alındı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), her 2 yöresel yemeğin markalanması için geçen yıl mayıs ayında Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na başvuruda bulunmuştu. 'Adapazarı Dartılı Keşkek' için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi ilanı Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından itiraz süresini tamamladı ve onay alındı.

SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan 'Adapazarı Dartılı Keşkek' ve 'Adapazarı Islama Köftesi' nin ilin has ürünler olduğunu tasdik ettirmek amacıyla yaptıkları coğrafi olarak işaretleme başvurusunun onaylandığını söyledi. Süreci yakından takip ettiklerini ve Sakarya'ya coğrafi işaret kazandırmaktan memnuniyet duyduklarını kaydeden Kösemusul, "Marka kent Sakarya çalışmalarına destek veriyoruz. 'Adapazarı Dartılı Keşkek ve Adapazarı Islama Köftesi' ilimize has ürünler oldu." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Koruma altına alınmış coğrafi orijin ve işaretlerin, ürünle ürünün yetiştirildiği özel bölgenin coğrafik, iklimsel, tarımsal özellikleri ve insan tecrübesiyle beraber diğer konuları arasında kuvvetli bir bağın oluşumunu sağladığını anlatan Kösemusul, şunları dedi; "Ürünü orijinal yapan kalite ve özel karakteristikleri oluşturan işte bu bağdır. Bir bölgenin herhangi bir ürünü örneğin halısı, meyvesi, taşı, madeni, tatlısı, çeşitli malzemelerle oluşan işlemelerinden ötürü diğer yörelerde üretilenlerden farklılık gösterebiliyor. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunuyor."

Kösemusul, şehirle özdeşleşmiş bulunan ürünlerin coğrafi işaretle işaretlenmesi ve koruma altına alınmasının kültürel turizme ivme kazandıracağını ve yöresel ekonomik gelişmelerine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

-ISLAMA KÖFTE-

Adapazarı denince ilk akla gelen isim olan ıslama köftenin en önemli özelliği köfte ile birlikte sunulan ıslatılmış soslu ekmeği. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten (mayalı kara fırın ekmeği) oluşuyor. Ekmekler soslandıktan (ıslatıldıktan) sonra kızartılıyor. Kızartılan ekmek dilimlerinin üzerinde ızgarada pişirilen köftelerle birlikte servis ediliyor.

Reklam
Reklam

-DARTILI KEŞKEK-

Adapazarı dartılı keşkek ise düğün, sünnet, bayram gibi özel günlerde pişirilerek konuklara ikram ediliyor. Dartılı keşkekin özelliği de büyükbaş hayvan eti yerine sadece tavuk ile yapılması ve Adapazarı yöresine özgü olarak hazırlanan kızdırılmış tereyağında kırmızıbiber ve karabiber ile hazırlanan 'dartı'nın kullanılmasıdır. Ayrıca yemeğin yapımında yoğun olarak yoğurt ve süt kullanılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: