İslamabad'da şiddetli film protestosu

ABD'de çekilen İslam karşıtı filmi protesto gösterilerinden biri de Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenleniyor. Polis, göstericileri Amerikan elçiliğinden uzak tutmaya çalışıyor.

ABD'de çekilen İslam karşıtı filmi protesto gösterilerinden biri de Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenleniyor.

Polis, ABD Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanıyor ve havaya ateş açıyor.

Pakistan hükümeti, protestoların Libya ve Mısır'daki gibi ölümcül seviyeye ulaşmaması için orduyu da hazır durumda bekletiyor.

Libya'nın Bingazi kentinde geçen hafta düzenlenen kitlesel eylem sırasında Büyükelçinin aralarında olduğu 4 ABD'li ile çok sayıda Libyalı hayatını kaybetmişti.

Reklam
Reklam

ABD yapımı olan "Müslümanların Masumiyeti" filmi, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya ve Sri Lanka'ya kadar birçok ülkede, yer yer şiddet içeren protestolara neden oldu.

BBC muhabiri Aleem Maqbool, İslamabad'daki bazı göstericilerin "ABD elçiliği ateşe verilene kadar" alanı terk etmemekte kararlı olduğunu söylüyor.

Polis saatler öncesinden elçiliklere giden yollara barikatlar kurmuştu.

Kuklalar yakan göstericiler ise polise taş ve yanıcı maddeler atarak karşılık veriyor.

Göstericilerden biri Reuters'e şöyle konuştu: "Bizim polisimiz Amerikalılardan daha iyi değil, çünkü bizi durdurmaya çalışıyorlar."

Oyuncu dava açtı

Tartışmalı filmde rol alan Cindy Lee Garcia, mahkemeye verdiği Nakoula Basseley Nakoula'yı, kendisine filmi çölde geçen bir macera olarak tanıtıp "nefret dolu" bir filmde oynamaya kandırmakla suçluyor.

Garcia, yargıcın, filmin silinmesi için YouTube video paylaşım sitesine talimat vermesini de istiyor.

Videoda Arapça dublaj yapılan bir bölüm, Muhammed Peygamber ile alay edildiği iddiasıyla geniş çaplı tepki toplamıştı.

Reklam
Reklam

Garcia, kendisine verilen senaryoda Muhammed Peygamber veya dinden bahsedilmediğini öne sürüyor.

Oyuncu, filmin YouTube'da yayınlanmasından bu yana ölüm tehditleri aldığını ve itibarının yerle bir olduğunu söylüyor.

Çarşamba günü Los Angeles Yüksek Mahkemesi'ne başvuran Garcia, suç duyurusunda "düzenbazlık, iftira ve kasıtlı psikolojik zarar" suçlamaları yöneltiyor.

Oyuncu Garcia'nın avukatları, filmin montajı sırasında yapılan diyalog değişikliklerinin müvekkilleri hakkında yanlış izlenimlere neden olduğunu iddia ediyor.

Suç duyurusu şunları içeriyor: "[Garcia'nın] mahremiyeti yasalarla korunurken, kendisini yobazmış gibi yansıtacak nefret içerikli sözleri söylemiş gibi görünmeme hakkına da sahip bulunmaktadır. (…) Filmin çekimi sırasında veya sette kimse 'Muhammed' ismini ağzına almadı. Filmin din ve cinsellik içereceğinden, Garcia haberdar edilmemişti."

Garcia'nın mahkemeye verdiği Nakoula ise, YouTube'a filmi yükleyen kullanıcı "Sam Bacile"ın aslında kendisi olduğunu yalanlıyor.

Amerika'daki medya kuruluşlarına filmi çeken şirketin müdürü olduğunu söyledikten sonra kayıplara karışan Nakoula'nın aslında filmin yönetmeni olduğu tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

2010 yılında düzenbazlıktan hüküm giyen Nakoula'nın 790 bin dolar tazminat ödemesi emredilmişti. Bir daha internete erişmemesi ve izinsiz takma ad kullanmaması şartıyla 2011 yılının Temmuz ayında serbest bırakılmıştı.

Yetkililer bu koşulları yerine getirip getirmediği konusunda Nakoula'yı geçen hafta sorgulamıştı.

YouTube'un sözcülerinden biri, videonun içeriğini incelediklerini ve davanın görüşüleceği duruşmada bulunacaklarını söyledi.

YouTube; Suudi Arabistan, Libya ve Mısır'dan filme erişimi engellemiş durumda.