İslami tatil talebi Almanya'yı karıştırdı

FRANKFURT (İHA) - İki Almanya'nın birleşmesinin tatil ilan edilmesiyle birlikte, Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin İslami bir tatil gününün yürürlüğe girmesi talebi, Almanya'da ortalığı karıştırdı.

Yeşiller tarafından yapılan teklif üzerinde gündem tamamıyla bu konuya endekslendi. Yeşiller'in Federal Meclis Grup Başkan Vekili Ströbele, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, "Bunun yerine Almanya'da bir çok Hıristiyan tatil günlerinden bir tanesi kaldırılabilir ve İslami bir tatil günü yürürlüğe konulabilir. Mesela bu Ramazan ayı sonunda olabilirdi" demesi, diğer siyasi parti yetkilileri tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Reklam
Reklam

Störebele, İslami bir tatil gününün yürürlüğe girmesinin Almanya'da İslam dinine mensup olan üç milyon insanın toplumda değerinin artmasını sağlayacağı, böylece de uyuma büyük bir katkıda bulunulabileceğini söyledi. Störebele, bu gibi adımların Hollanda'da yaşanan saldırılardan sonra gerekli olduğunu kaydetti.

Bu teklifin yapılmasıyla beraber ilk olumsuz sinyaller Hıristiyan Sosyal Demokrat Partisi tarafından geldi. Parti Genel Başkanı Edmund Stoiber Bild Gazetesi'ne yaptığı

açıklamada, bu teklifle çok yanlış bir sinyalin verildiğini iddia etti.

Stoiber, "Böylelikle İslam tam anlamıyla hedef haline gelir" dedi. Bu arada Almanya'da faaliyet gösteren İslami organizasyonlarda teklife olumlu yaklaşırken, bu konuyu destekleyeceklerini vurguladılar.

İslami bir tatil günü teklifine açık olduğunu söyleyen Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin, "Fakat herşeyden evvel ülkedeki Müslümanların ve Müslüman teşkilatların bu konuda ortak bir atılım içine girmeli ve bir gün belirlemelidir" şeklinde konuştu.

Bu arada Birlikçiler ortaya atılan tatil günü fikrine karşı çıkmakta gecikmezken, CSU'lu Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein, Yeşiller'in hala çok kültürlü toplum hayali peşinde koştuklarını ve yaşanan bunca kötü tecrübeden ders almadıklarını ileri sürdü. Teklifi prensip olarak yanlış bulmadığını açıklayan SPD'li Dieter Wiefelspütz, fakat bugünkü ekonomik durumun buna imkan vermeyeceğini savundu.

Reklam
Reklam

Ortaya atılan teklif sonrası Almanya'da gündem tamamıyla bu konuya kilitlendi. Birçok siyasi parti mensubu konuyla ilgili fikirleri ortaya atarken, Schleswig Holstein Eyalet İçişleri Bakanı Klau Buss, Hıristiyan bir ülke olduklarını ve bu sebepten dolayı bu tür bir teklifin doğru olmadığını savundu.

Buss "Biz Hıristiyan bir ülkeyiz. Müslümanlara resmi bir tatilin vermesini doğru bulmuyorum. Bu teklifi de doğru bulmuyorum" dedi.

Hıristiyan Demokrat Partisi Entegrasyon ve Göçmenlik Komisyonu Baskani Rita Süssmuth ise buna kesinlikle karşı olduğunu açık bir şekilde ifade etti. Bunu iyi bir fikir olarak bulmuyorum seklinde ifade eden Süssmuth, buna karşı olanları desteklediğini kaydetti.