İş’le Buluşmalar Toplantısı Mersin’de Yapıldı

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye’de çok uzun yıllar finans sektörünün oyuncularının ülkede yatırım, istihdam...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye’de çok uzun yıllar finans sektörünün oyuncularının ülkede yatırım, istihdam ve kalkınma hamlelerini kar ve bilanço bazlı bakış açıları ile değerlendirdiklerini ve bu yanlışların Türkiye’ye çok şey kaybettirdiğini belirterek, “Çok şükür bunların hepsi geride kaldı” dedi.

Türkiye İş Bankası ve Dünya Gazetesi’nin birlikte düzenlediği geleneksel ‘İş’le Buluşmalar’ toplantısı Mersin HiltonSa Otel’de yapıldı. Toplantıya, Mersin Valisi Güzeloğlu’nun yanı sıra Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ile Mersin iş dünyasının temsilcileri katıldı. Türkiye’deki işletmelerin gelişimini desteklemek ve firmaların ihtiyaçlarına özel çözüm üretmek amacıyla gerçekleştirilen ‘Doğu Akdeniz’in Dışa Dönük Yüzü: Mersin’ başlıklı toplantıyı, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Güldağ yönetti.

Reklam
Reklam

Toplantının açış konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdürü Bali, İş Bankası’nın 162 milyar 584 milyon TL aktif büyüklükle Türkiye’nin en büyük bankası olduğunu söyledi. Bali, Mersin’de rakipleri ile aralarındaki küçük farkı kapatarak, en çok kredi veren banka olmayı hedeflediklerini ifade etti.

Vali Güzeloğlu ise toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de çok uzun yıllar finans sektörünün oyuncularının ülkede yatırım, istihdam ve kalkınma hamlelerini kar ve bilanço bazlı bakış açıları ile değerlendirdiklerini kaydetti. Bu yanlışların Türkiye’ye çok şey kaybettirdiğinin altını çizen Güzeloğlu, “Çok şükür bunların hepsi geride kaldı. Merkeziyetçilik, Türkiye’de sadece kamuya özgü bir hastalık gibi algılandı. Gerek karar alma gerekse de yönetme kamu bürokrasisinin bir yanlışı ve eksikliği olarak yorumlandı. Aslında bu ağırlıklı olarak kamuydu. Ama işin açıkçası bankalar da merkeziyetçidir. İnanıyorum ki, bu buluşmalar bu eksiklikleri kapatacaktır. Banka yöneticileri bu yaklaşım tarzı ile kapasiteyi yerinde anlayacak, bu bölgelerdeki dinamikleri tanıyacak ve kararlarını alacaklar. Bu önemli bir girişimdir” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin sahip olduğu mevcut ekonomik büyümenin bu ülkeye yetmeyeceğini dile getiren Güzeloğlu, “Türkiye, daha ötesini isteyen ve en önemlisi de bunu gerçekleştirecek zenginliğe sahip bir ülkedir. Bunun için de karar alıcılar, destek olacaklar ve bu ekonomik kalkınmayı taşıyacaklar iş birliği, güç birliği ve gönül birliği içerisinde olmalıdır. Bu tesis ve temin edildiğinde, Türkiye bir bütün olarak, 21’inci yüzyılda 2023 yılındaki büyük hedefini gerçekleştirecektir. Bu bağlamda bu buluşmaların sayısını çoğaltmak zorundayız. Ortak geleceği birlikte hazırlamalı, birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.

“MERSİN, KURULUŞUNDAN BU YANA TİCARETTE ÖNE ÇIKAN KENTTİR”

Mersin’in Türkiye’nin kuruluşundan bu yana ticaretle öne çıktığını anlatan Güzeloğlu, 18’inci yüzyılın ikinci yarısından bu yana Mersin ekonomisinin dış ticareti belirlediğini vurgulayarak, “Bugün Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük 2. dış ticareti gerçekleştiren kenti Mersin’dir. Geçen yıl 20 milyar doları aşkın dış ticaret Mersin’den gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Mersin’in ithalat ve ihracat kavramlarının ete kemiğe büründüğü bir kent olduğunun altını çizen Güzeloğlu, Türkiye’nin dış ticaretle tanıştığı dönemde Mersin’in kuruluş misyonuna uygun olarak Türkiye’ye dış ticareti öğreten bir kent olduğunu kaydetti. Mersin’in, transhipment kavramı ile 3’üncü ülkelere mal akımı giderek yükselen bir liman kenti olduğuna işaret eden Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Mersin, kapasitenin artışı sınırlı bir iç piyasaya değil, gelişen ve güçlenen dünya için de önemli transfer merkezi olarak karşımıza çıkan, Asya ve Ortadoğu’ya açılan limanıdır. Avrupa ve ABD’nin lojistik olarak gelecek yöneliminin bu pazarlara, yükselen değerlere dönük açılım kapısı ve kara, deniz, demir ve hava yolunun buluştuğu nadir illerin başında gelmektedir. Mersin, tarım, sanayi, dış ticaret, hizmetler ve turizmin her alanında eş zamanlı iddialı olan bir kenttir.”

Mersin’i dünya ölçeğinde bir dış ticaret ve liman kenti kimliğine kavuşturma amacında olduklarını aktaran Vali Güzeloğlu, Mersin’deki yatırımlar ve yeni Teşvik Sistemi’nin getireceği avantajlara da değindi. Dünyanın gelişimini takip ettiklerine dikkat çeken Güzeloğlu, şunları söyledi: “Türkiye’nin geleceğe dönük planlarını hissedip içselleştiriyoruz. Eğer küresel bir büyüklüğü hedefliyorsak, şu anki mevcut durumun daha da üstüne çıkmalıyız. Hiçbir eksiğimiz veya dezavantajımız yok. Sadece doğru planlama yapmalı ve güç birliğini üretmek durumundayız. Bu hedefleri gerçekleştirmek için altyapıda süregelen birçok yatırımımız var. Açıklanan yeni teşvik sistemi dahilinde çok önemli fırsatlar ve zenginlikler sunuluyor. Uluslararası yatırımcılara da adeta açık çağrıdır. Bu doğrultuda 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nı yeniden önümüze aldık ve yeni nesil serbest bölgeler için hazırlığa başladık.“

Reklam
Reklam

Güzeloğlu, konuşmasını, Dağlıca’daki saldırıda hayatını kaybeden şehitlere saygı, minnet ve rahmet dileyerek bitirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: