'İşletme Içi Rekabet Ve Mobbing Meslek Hastalığına Yol Açabilir'

Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, iş sağlığı ve güvenliği kriterlerini üst seviyede uygulayan batı...

Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, iş sağlığı ve güvenliği kriterlerini üst seviyede uygulayan batı ülkelerinde, işletme içi rekabet ve gizli mobbing uygulamalarının meslek hastalığı nedeni olarak kabul edildiğini söyledi.

İşyerinden ya da çalışma koşullarından duyulan mutsuzluk pek çok çalışanın ortak sorunu olarak baş gösteriyor. Kısa bir süre önce yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile meslek hastalığı kapsamına girebilecek pek çok konuda işletmelere bazı zorunluluklar getirildiğini belirten Güler Özkartal, “ Meslek hastalıkları yeni dönemde mutlak surette kayıt altına alınacak. Bu düzenlemeye uymayan işletmelere ağır yaptırımlar var. Yasanın çok daha gelişmiş modelini uygulayan bazı batı ülkelerinde mahkemeler, şirket içi rekabeti ve mobbing olarak tanımlanan uygulamaları meslek hastalığı nedeni sayabiliyor. Özellikle bu durum finans ve sigorta şirketlerinde işveren ve çalışanı karşı karşıya getirmiş, emsal niteliğinde davalar var.” dedi.

Reklam
Reklam

Dozunda rekabetin işletme için de verimli olduğunun altını çizen Özkartal, işletmelerin çalışan psikolojisini pozitif yönde besleyen faktörleri çoğu kez göz ardı ettiğini söyledi. Psikolojik anlamda depresif çalışanların şirket içinde huzursuzluk sebebi olabildiğine dikkat çeken Özkartal, "Belki bugün için iş yerindeki psikolojik travmaları meslek hastalığı nedeni olarak görmek ülkemize lüks gibi gelebilir. Fakat yarın, bu konular da yasa güvencesi altına alınacak. İşletmeler çalışan mutluluğunu bir değer oluşturma programı olarak yorumlamalı." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz