İşletme Sahiplerine Iş Güvenliği Semineri

Marmara İş Sağlığı ve Güvenliği merkezi Ördekli Kültür Merkezi’nde Bursalı işletme sahiplerine 6331 sayılı İş...

Marmara İş Sağlığı ve Güvenliği merkezi Ördekli Kültür Merkezi’nde Bursalı işletme sahiplerine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası konulu bilgilendirme semineri düzenledi.

İş verenlere iş sağlığı ve güvenliği yasası ile ilgili bilgilerini aktaran Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde idari para cezalarının 26 başlıkta toplandığını belirterek bu cezaların toplam tutarının 262 bin TL’yi geçtiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

1 Ocak 2013 tarihi ile Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliğinde attığı yasal adım olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın getirdiği hükümlülüklerin anlatıldığı Marmara İSG Bilgilendirme Semineri'na Bursalı işletmeciler yoğun ilgi gösterdi. Herhangi bir sektöre yönelik olmayan ve genel kapsamlı yapılan seminerde konuşan Hülya Varlık, işverenlere yasa uyarınca işletmelerin iş sağlığı uzmanları ile anlaşarak risk denetimlerini yaptırmalarının gerekli olduğunun altını çizerek, “Yasa uyarınca işletmeler, ilk olarak risk değerlendirmesi yapmaları gerekiyor. Bunu yapmayan işverenler, ilk etapta 3 bin 234 lira idari para cezası kesilecek. Risk değerlendirmesi yapılamayan her ay için ise 4 bin 851lira para cezası kesilecek.” dedi.

26 BAŞLIKTA TOPLANAN CEZALAR 262 BİN TL’Yİ GEÇİYOR

50 ve üzerinde çalışanı olan tüm işverenlerin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren iş yerlerinde iş yeri hekimi ve İş güvenliği uzmanını bulundurmak zorunda olduğunu vurgulayan Hülya Varlık, “Tam zamanlı iş yeri hekimi bulundurmak zorunda olmayan iş yerlerinde diğer sağlık personelini de bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu hizmetler yönetmeliklerle belirlenen iş yerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bağlı olarak hesaplanacak süreler kadar olacaktır. Yasaya göre iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmamanın cezası 5 bin 390 TL olurken aykırılığın devam etmesi halinde ise işletmelere her ay için aynı meblağ üzerinden ceza kesilecek. Diğer sağlık personeli çalıştımamanın cezası ise 2 bin 695 TL olurken aykırılığın devam etmesi halinde de yine her ay için aynı tutarda işverenlere ceza kesilecek. Bu rakamlar doğrultusunda yasa, 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde idari para cezalarını 26 başlıkta toplarken cezaların toplam tutarı ise 262 bin TL’yi geçiyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

VARLIK: YASADA İŞ SAĞLIĞI UZMANI BULUNDURMAMAK İŞLETMEYE MADDİ KÜLFET GETİRİYOR

İş yerinde bu hizmeti sunabilecek yetkinlikte ve nitelikte personel bulunuyorsa işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini çalışanı aracılığı ile sağlayabileceğini belirten Hülya Varlık, “Kadrosunda bu yetkinlikte ve nitelikte personeli bulunmayan iş yerleri bu hizmeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’nden alabileceklerdir. 50 çalışanın altında çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli yükümlülüğüne gireceklerdir. 50 çalışanın altında çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerleri ise 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren İş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli yükümlülüğüne gireceklerdir.” şeklinde konuştu. İşletme giderleri olarak baktığımızda iş yerinde yaşanabilecek olası bir facia, işletmeye hem maddi hem manevi büyük bir yükümlülük getirdiğini ifade eden Varlık, "Diğer yandan da yeni yasa ile işverenlerin işletmelerinde iş sağlığı uzmanı bulundurmamasıyla alacağı cezada ayrı bir külfet getiriyor. İşverenler bu durumu gözeterek gerekli tedbirleri almaları firmalarının geleceği adına büyük önem arz etmektedir." diye sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: