İşletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk

GAZİANTEP (İHA) - Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu İç Pazar Sektör Yöneticisi Frederic Misrahi, kurumsal sosyal sorumluluğun, olumlu sosyal sonuçları çoğaltmayı hedefleyen bir iş anlayışı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ortaklaşa organize ettiği "İşletmelerde Kurumsal Sosyal Sorumluluk" konulu seminer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) toplantı salonunda yapıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu İç Pazar Sektör Yöneticisi Frederic Misrahi, kurumsal sosyal sorumluluğun iş dünyasının asıl faaliyet alanına eklenebilecek bir seçenek olmakla birlikte, işin gündelik işleyişi ve yönetilmesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Kurumsal sosyal sorumluluğun yasal gereklerin ötesine geçerek, işten kaynaklanabilecek olumsuz etkileri en aza indirmeye çalıştığını kaydeden Misrahi, "Kurumsal sosyal sorumluluk, özellikle olumlu sosyal sonuçları çoğaltmayı hedefleyen bir iş anlayışıdır. İş dünyasının bürokratik yüklerini azaltmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk, AB içerisinde, şirketlerin iş kapsamındaki faaliyetleri ve paydaşlarıyla olan ilişkilerde, sosyal ve çevresel kaygıları da gönüllü olarak gözetmeleri olarak tanımlanmaktadır. Yani özel sektör sorumluluğunun gönüllü boyutuna vurgu yapmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

GTO Genel Sekreteri Mesul Ölçal da yaptığı konuşmada, günümüzde toplumların sosyal sorumluluğu yalnızca bireylerden değil şirketlerden de beklediklerini ifade etti. Ölçal, şunları söyledi:
"Şirketlerin başarısı artık sadece ticari kriterlerle değil, sosyal sorumluluk kavramıyla ölçülmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı kimi firmalar için çok yeni olmakla beraber bu konuyu ciddiye alan işletmeler için önemli kazanımlar sağlamaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluklarının bilincinde olan şirketler, yeni pazarlara girme ve müşteri sadakati sağlamada önemli avantajlar elde etmektedir."
Ölçal, kurumsal sosyal sorumluluk kavramını önemseyen şirketlerin, marka değerleri ve dolayısıyla piyasa değerlerinin de arttığını sözlerine ekledi.