İşletmelere, “risk Analizi” Uyarısı…

İş Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanları, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın yılbaşından itibaren geçerli...

İş Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanları, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın yılbaşından itibaren geçerli olmasına rağmen, birçok işverenin iş sağlığı ve güvenliği risk analizlerini yaptırmadığını, işletme sahiplerinin ileride cezalı duruma düşmemeleri için konuya hassasiyet göstermelerini tavsiye ettiler.

Sertifikalı iş güvenliği uzmanlarıyla, işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıkları risklerini önlemek amacıyla tehlike ve risk analizi çalışmalarının yapıldığını belirten İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanı Fatih Koç, işyerinde var olan veya dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılan çalışmaların “Risk Değerlendirmesi” olarak ifade edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

İşletme ve işyerlerine risk analizi yaptırılarak, tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi ve risklerin kabul edilebilir seviyelere çekilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Fatih Koç, kamu ve özel sektörde yer alan tüm işyerlerinin risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda olduğunu vurguladı.

ANALİZ YAPTIRMAYAN İŞVERENE CEZA

Risk değerlendirmesi yapma zorunluluğunun, 30.12.2012 tarihinden itibaren kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın tüm işyerlerinde başladığını hatırlatan Uzman Fatih Koç, “Risk analizi yaptırmayan işverenler önce 3 bin TL, tekrar eden her ayda 4 bin 500 TL ceza ödemek zorundalar. Bu bir yıl sürerse 56 bin liraya ulaşıyor. Ancak işveren tehlikenin farkında değil” dedi. Koç şunları söyledi; “İşyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak, işyerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulur. Ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla; İşletme risk analizlerinin yapılması, acil eylem planlarının hazırlanması, Temel İSG eğitimlerinin verilmesi ve yangın eğitiminin verilmesi gerekmektedir.”

Reklam
Reklam

Fatih Koç ayrıca kurum yöneticilerinin veya işletme sahiplerinin, www.medamdanismanlik.com web adresinden ve (442) 233 41 52 numaralı telefonu arayarak konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: