İşlevsel çözüme neredeyse ulaştık

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs'a 11 ay aradan sonra dün akşam gelen BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, referanduma sunulacak ve birleşik bir Kıbrıs'ın Mayıs ayında AB'ye girmesini sağlayacak çözüm yolunda taraflara yardımcı olmak amacıyla kollarını sıvamaya hazır olduğunu söyledi.

Larnaka Havaalanı'nda açıklama yapan De Soto, "19 Şubat'ta başlayacak olan barış müzakereleriyle ilgili olarak, Kıbrıs'ta yaşayabilir ve işlevsel bir çözüme varılabileceği konusunda son derece iyimserim, bu noktadayız veya buna neredeyse ulaştık" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

De Soto, Kıbrıslı Türk ve Rumlara, sonunda Birleşik Kıbrıs'ı yaratacak olan metne, referanduma sunulabilecek son şeklini vermeleri konusunda yardımcı olacağını da kaydetti ve söyle devam etti:

"İşte bunun için buradayım, kollarımı sıvamak için. Yapacak çok iş var. Yapılacak şeyleri küçümsemek mümkün değil ve geçen Cuma New York'ta elde edilen uzlaşma, hem tarafların hem de Türkiye ile Yunanistan'ın gösterdiği politik kararlılığın bir ispatıdır."
De Soto, önümüzdeki haftalarda tüm tarafların, bugüne kadar ortaya koydukları politik kararlılığı sürdürmek için gerekli olan çalışma kapasitesini, politik cesareti, vizyon ve uzlaşma ruhunu sergilemelerine yönelik umudunu da ifade etti.

EGEMENLİK KONUSU ÇÖZÜLDÜ Haravgi gazetesine göre Annan Planı'nın yaşayabilir ve işleyebilir olup olmadığının sorulması üzerine, iki tarafın uzlaşması halinde planın iyileştirilebilir olduğunu söyleyen De Soto, egemenlik konusunu ve müzakereler sonunda iki egemen devlet yaratılıp yaratılamayacağını yorumlaması istendiğinde; "egemenlik konusunun, yanlış anlamalar yaratmayacak şekilde çözüldüğünü" söyledi.
De Soto, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Kıbrıs'ta iki kurucu devlet oluşturulması şeklindeki tutumuna ilişkin bir soru üzerine, kendisinin bundan çıkartabileceği sonucun, Türk Başbakan'ın iki oluşturucu devleti kastetmiş olması olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Alithia gazetesine göre ise De Soto çözüm prosedürünün, referanduma sunulmaya hazır bir nihai metnin en geç nisan başlarında hazır olacağını garanti altına alan çok katı bir çerçeve ve çıkmazın aşılması mekanizması öngördüğünü söyledi. De Soto, referandumların sonucunun olumlu olacağının garanti edilemeyeceğini, ancak "bölünmüşlüğe tahammül etmekte olan Kıbrıslı Türk ve Rumların fırsatı ve yeniden birleşmenin cazibelerini değerlendireceklerinden" oldukça emin olduğunu belirtti.

Alvaro De Soto, "Alternatif bir plan veya senaryolarımız yok ancak halka sorunlara adil, mantıklı ve güvenilir bir çözüm planı sunulursa, bunun kabul edilmemesi trajik, en azından büyük bir sürpriz olur" dedi.

Perulu diplomat; "Müzakereler bu aşamaya geldiğinde liderlerin halkı, bizim doğru olduğunu düşündüğümüz şeyi yapmaya cesaretlendirmek için ellerinden geleni yapacaklarından eminim" ifadesini kullandı.

AB'nin oynayacağı role ilişkin bir soruya muhatap olan De Soto, AB'nin kurumsal müdahiliyetinin öngörülmediğini, çünkü yetkinin Kofi Annan'da olduğunu kaydetti ve "AB ile aramızda olan ve önümüzdeki günlerde Kıbrıs'ta devam edecek olan işbirliğinin derecesinden memnunuz" dedi.

Reklam
Reklam