İSMEK, sanat eğitiminde sınırları aşıyor

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları'nın (İSMEK), 1996 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı olduğu dönemde 146 kişiyle başladığı faaliyetleri bugün 39 bin kişiye ulaştı.

Cezaevlerinden huzurevlerine kadar geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdüren İSMEK'in bugün İstanbul genelinde 65 branşta 111 kurs merkezi bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel ve Eğitim Daire Başkanı Bekir Korkmaz, dünyanın hiçbir mahalli idaresinde, hiçbir yerel yönetimde böylesine büyük bir yaygın organizasyon olmadığını belirterek, pasif tüketici olmaktan çıkarıp aktif üretici olmaya teşvik ettiklerini söyledi. Korkmaz, "Bu mahalli idare seçimleri dönemi boyunca biz 100 bin kursiyeri yakalayacağız. Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'ın bize koymuş olduğu hedef bu. 3 yıl içerisinde bu hedefi yakalayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel ve Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren İSMEK'teki tüm branşlar, özel eğitimler, halk seminerleri ve sergiler ücretsiz. İlköğretim yaşını doldurmuş herkes kurslara katılabiliyor. Kayıtların Eylül ayında yapıldığı İSMEK'te dersler Ekim ayında başlıyor. Haziran ayında ise sona eriyor. Branşın kredisini dolduran ve başarılı olan kursiyerlere başarı sertifikası, başarısız olanlara ise katılım sertifikası veriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel ve Eğitim Daire Başkanı Bekir Korkmaz, İSMEK'in gelişimini ve hedeflerini İHA'ya anlattı. İSMEK'in faaliyetlerine 1996 yılında başladığını hatırlatan Bekir Korkmaz, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan o zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı'ydı. O zaman İSMEK'te yürütülen faaliyetler daha önce Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde yürütülürdü. Belediyelerde de bu iş ilk önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde başladı. Sonra diğer belediyelere de dağılmaya başladı. O zaman bizim burada 146 kişiyle başladı, İstanbul'un tamamında 3 kurs merkezimiz vardı. İlk önce birdi sonra 3'e çıktı aynı yıl içerisinde. Sonra bu artarak günümüze kadar geldi ve bugün 1996'da 146 kişiyle başlayan İSMEK faaliyetleri 39 bin kişiyi buldu. O zaman 3 kurs merkezi vardı, bugün 111 kurs merkezi var. O gün 2-3 branş vardı, bugün 65 branş var. Tabii İSMEK'in o gün için diyelim ki işte makine nakışı, tasarım, biçki dikiş gibi kurslar zamanda zenginleşti, çeşitlendi onların içerisine genellikle Türk - İslam el sanatları girdi, bilgisayar girdi, yabancı dil girdi, ebru girdi, hat girdi, tezhip girdi çok çeşitli branşlar içinde dağıldı" dedi.

Reklam
Reklam

"KURSİYER SAYISINI BU SENE İKİYE KATLADIK" İSMEK'teki bu hızlı gelişimin yalnızca branş sayısında ve kursiyer sayısında artışla kalmadığını kaydeden Bekir Korkmaz, "Buna mukabil İSMEK'in hitap ettiği alanlarda çeşitlendi. İSMEK kursları yani farklı yerlere, toplumun farklı muhitlerine de hitap etmeye başladı. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyle mesela işte 65 yaş ve üstü insanların kalmış olduğu Maltepe Huzurevi'nde İSMEK şu an el sanatları alanında faaliyet yürütüyor. Maltepe Huzurevi'nde, Bayrampaşa Çocuk Islah ve Tutukevi'nde şu an 5 branşta İSMEK faaliyet yürütüyor. İşte Kartal H Tipi Cezaevi'nde şu an ebru ve hat branşında faaliyet yürütülüyor. Paşakapısı Kadın Tutuk Cezaevi'nde şu an 3 branşta faaliyetler var. Bunlar giyim, el sanatları, yemek. Yani zaman içerisinde 96'dan günümüze hem kursiyer sayısı arttı, hem branş sayısı arttı hem de İSMEK'in hitap ettiği işin içeriği değişti. Bugünlere geldik çok şükür" diye konuştu.

Geçen yıl 19 bin kişi olan kursiyer sayısını bu sene ikiye katladıklarını vurgulayan Korkmaz, şunları söyledi:
"39 bin kişiyi yakaladık. Henüz daha öğretim döneminin de sonu gelmediği halde. Bu mahalli idare seçimleri dönemi boyunca biz 100 bin kursiyeri yakalayacağız. Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'ın bize koymuş olduğu hedef bu. 3 yıl içerisinde bu hedefi yakalayacağız. Şimdi İSMEK bir süreç. İSMEK'in yalnızca kursiyerlere meslek edindirme amacı bulunmuyor. Aynı zamanda bir sanat eğitimidir de. Mesela İSMEK'te siz işte resim branşı olarak, yani resim branşından mezun olmasının, burası resim okulu diye insanın ressam olmasını beklemeyin. Söz gelimi bir ebru vardır, bir hat vardır, bir tezhip vardır. Buradan mezun olan insanı çok mükemmel bir ebru, bir hat hocası olduğunu iddia etmeye imkan yok. Buna imkan da yok zaten. Bundan gelir sağlayanlar şüphesiz çıkacaktır. Bu branşlar ekmek kapısı değildir. Ama bu branşlardan ekmek yiyen insanlar çıkacaktır kuşkusuz. Ama kimi branşlar vardır ki kuşkusuz bunlar insana gerçekten bir şey kazandırır. Bir meslek kazandırır. Ama bu meslek üzerinden ekmek yemek, yemek yemek yani biraz o kurs üzerinden çalışmayı gerektirir. Bizim ikinci ve üçüncü yıllarda devam edeceğimiz tekamül kurslarına devam etmesi gerekiyor. Yani bu konudaki bizim duruşumuz bu".

Reklam
Reklam

"BİZİM KURSİYERLERİMİZİN YÜZDE 94'Ü BAYANDIR, YÜZDE 6'SI ERKEKTİR" İlk olarak toplumun hangi kesimlerine İSMEK hizmetini götürebilecekleri konusunda inceleme yaptıklarını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel ve Eğitim Daire Başkanı Bekir Korkmaz, "Gidebileceğimizin mümkün olduğu her yere gireriz. Mesela İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni kanunla sınırları müthiş genişledi 3 katına kadar çıktı. Şimdi köyler bizim mahallemiz oldu. Buralara kadar bizim uzanmamız lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir yere girdiği zaman şu an bizim karşı karşıya olduğumuz bir durum var. Bizden neler istiyor halk biz ona bakarız. Bizden yol istiyorlar, ulaşım sorununa çözüm istiyorlar, su ve kanalizasyon işine çözüm istiyorlar, özellikle gaz işine çözüm istiyorlar; arkasından da İSMEK istiyorlar. Bir tane İSMEK'imiz olsun istiyorlar. Evde oturan bayanlar, hanımlar v.s. bu İSMEK marifetiyle daha sosyalleşiyorlar. Biz mesela bir istatistik yaptık. İnsanlara 'İSMEK'e niye geliyorsunuz? İSMEK'e devam etmekteki niyetiniz nedir?' diye sorduk. İnsanların yüzde 36'sı diyor ki 'biz boş vaktimizi değerlendirmek için İSMEK'e geliyoruz'. Ev hanımları için boş vakitlerini değerlendirmek çok önemli. Yüzde 33'ü bir meslekte uzmanlaşalım diye geliyor, özellikle tekamül kurslarına. Aile bütçesine katkı sağlamak için gelenlerin oranı yüzde 8. Yüzde 22'si de daha önce çalışmış olduğu branşlarda ustalaşmak istiyor. Tekamül dediğim mesele bu. Herkesin geliş niyeti farklı ama biraz önce zikretmiş olduğumuz rakamlara baktığınız zaman insanların büyük bir kısmı boş vakitlerini değerlendirmek ve önemli bir kısmı da meslek edinmek için geliyor. Bu ikisi yüzde olarak birbirine çok yakın" dedi.
Kursiyerlerin yüzde 94'ünün bayan, yüzde 6'sının da erkek olduğunu kaydeden Bekir Korkmaz, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Erkekler de genelde hangi branşlara gelirler, bilgisayar bir, yabancı dil iki. Bu branşlarda yoğun bir biçimde faaliyette bulunurlar. Ama şu var yani bazı branşlar vardır ki bunlara tabii bir erkeğin gelmesi mümkün değildir. Bazı branşlar doğası itibarıyla bayanlara hitap eder. Branşların eğitim durumlarına bakıyoruz. Buna yönelik bir istatistikte oluşturduk; - bu yıl sezon bitmediği henüz istatistik sonuçları gelmedi - geçen yıl doktora bitirmiş olan 2 kişi, yüksek lisans bitirmiş 172 kişi, üniversite bitirmiş bin 544 kişi. En önemli çok büyük bir kısmı lise mezunu, bunlar yüzde 41. İlkokul mezunu yüzde 25, ortaokul mezunu yüzde 14. Ağırlıklı baktığınız zaman ortaokul, lise ve ilkokulda yığılma olduğunu görüyoruz. Asıl yığılma lise düzeyinde oluyor. Yaş limitine baktığımızda en çok 15-25 yaş, 15-30 yaş arasında gelenler oluyor. Genç nüfusta yoğunlaşıyor daha çok. Ama yüksek yaşta da kursiyerlerimiz bulunuyor. Çünkü biz de yaş sınırı yok, 15 yaşındaki de gelir 12 yaşındaki de gelir. Herkes bu hizmetten faydalanabilir. Bedavadır, kimseden bir ücret almayız. Yalnızca katıldığı branşla ilgili bir malzeme gerekiyorsa bunu kursiyer kendisi karşılar. Örneğin resim kursunda resim boyası ve tuval gibi".

Reklam
Reklam