- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomik büyümeye "en kaliteli" katkıyı sanayinin verdiğini vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte, yüzde 1.7 ile beklentilerin oldukça altında büyüdü. Ekonomistler ile banka ve aracı kurum analistleri üçüncü çeyrekte yüzde 2.9 - 3.0 dolayında büyüme bekliyordu.
Büyüme verilerine ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapan Bahçıvan, "Büyümeye, sanayinin 2013 yılı başından bu yana vermiş olduğu olumlu katkı sürmekle birlikte, son iki çeyrekte bu katkının ivme kaybettiğini görmekteyiz" dedi ve şöyle devam etti:
"Sanayi 2013 yılının ikinci çeyreğinden itibaren büyümeye yüzde 3.4, yüzde 4.1 ve 4.6 katkıda bulundu. Bu yıla ilk çeyrekte büyümeye yüzde 5.8 katkı ile başlayan sanayimizin, ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3.0’e ve üçüncü çeyrekte de yüzde 2,7’ye geriledi. Bir ivme kaybı görünse de bütün bu veriler, sanayi sektörümüzün büyümeye en istikrarlı ve en kaliteli katkıyı sunduğunu ortaya koyuyor. Bu istikrarlı katkı bizi sanayinin ve Türkiye ekonomisinin geleceği adına umutlandırıyor. Bu yeterli mi? Kuşkusuz değil. Bu eğilimi sürdürülebilir kılmanın yolu yüksek katma değer üreten yatırımların desteklenmesinden geçiyor. Açıklanan veriler bir kez daha göstermiştir ki, daha güçlü bir Türkiye için, daha güçlü bir sanayiye sahip olmamız gerekiyor."
"İHRACATIN KATKISI İKİ PUAN"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yüzde 1.7 büyüdüğü üçüncü çeyrekte ihracatın net katkısının 2 puan olduğuna dikkat çekti ve ekledi:
"Üçüncü çeyrekte ihracatta yüzde 8’lik artış ve ithalattaki yüzde 1.8’lik gerilemeyle büyümeye net ihracatın 2 puanlık katkısı olmasaydı, büyüme gerçekleşmeyecekti. Bu bir açıdan uyarı niteliğinde, bir açıdan da olumlu sinyaller içeriyor."
Yılın ilk 9 ayında net ihracatın büyümeye katkısının 2.7 puan olduğunu da ifade eden Büyükekşi, "Büyümenin tamamen net ihracat katkısıyla gerçekleştiğini söylemek mümkün. AB’deki durgunluk devam ederken, Japonya’da resesyon derinleşirken, bölgesel pazarlarda yüzde 40’lara varan talep düşüşleri yaşanırken her şeye rağmen ihracatın artmasını ve büyümenin gerçekleşmesini olumlu buluyoruz" diye ekledi.
ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI BÜYÜME
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da değerlendirmesinde, Türkiye'nin 2013 yılında kamu harcamaları ile büyüdüğüne işaret ederek, şunları söyledi:
"Büyümeyi kamuyla belli bir yere kadar yapabilirsiniz. Türkiye, yüzde 9’luk büyüme oranına iç piyasadaki hareketlilik ile ulaştı. İhracat pazarlarında kriz döneminin etkileri sürüyor. Bu süreci iç piyasa ile desteklememiz lazım. Aynı zamanda önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat odaklı büyüme modeline işlerlik kazandırmamız lazım. Aksi takdirde büyüme oranlarında yüzde 3’ün altında kalabiliriz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz