İSO, iyimserliğini sürdürüyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekonomik Durum Tespit Anketi sonuçları, 2005 yılının ikinci yarısında ekonomide nispi yavaşlama eğiliminin azaldığını, işletmeler için ilk yarıya göre daha olumlu tablo bulunduğunu ortaya koydu.

İSO tarafından yılda iki kez hazırlanan Ekonomik Durum Tespit Anket Raporu'nun 2005 yılı ikinci yarı sonuçları ve 2006 yılı beklentileri, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük tarafından basın toplantısıyla açıklandı.

Küçük, son yıllarda makro ekonomik göstergelerde yaşanan önemli iyileşmelerin reel sektöre aynı ölçüde yansımadığını söyledi. YTL'deki değerlenmenin mali politikalardaki başarıyı desteklediğini, ancak reel sektörün rekabet gücünün bu durumdan büyük yara aldığını ifade eden Küçük, YTL'deki değerlenmenin yanında girdi
maliyetlerinin de yüksek kalmasıyla reel sektörün sıkıntılarının iyice arttığını, 2005 yılında sanayi üretimi ve ihracat rakamlarında yaşanannispi yavaşlamanın bu sıkıntıların bir yansıması olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

2004 yılında yüzde 9,8 büyüyen sanayi üretiminin 2005 yılını yüzde 5,5 büyüme ile kapattığına işaret eden Küçük, bunun son 4 yılın en düşük sanayi üretim artışı olduğuna dikkat çekti. Tanıl Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanayi sektörünün genel üretim artışı ortalaması iyi olsa da pek çok sektörümüzdeki üretim artışı bu ortalamanın altında kalmıştır. Yani bazı sektörlerimizde işler iyi gitmemektedir."

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, işletmeler için yılın ikinci yarısında üretim, iç-dış satışlarda, yeni siparişlerde, kapasite kullanımında, satış hedeflerini gerçekleştirmede olumlu gelişmeler olduğunu bildirdi.

Anket bulgularının yılın ikinci yarısında da istihdam sorununun çözümlenmediğini ortaya koyduğunu belirten Küçük, istihdamın ülkenin önde gelen sorunlarından biri olarak gündemde kaldığını kaydetti.

Tanıl Küçük, işletmelerin 2006 yılı beklentilerine değinirken de şu değerlendirmelerde bulundu:

"İşletmelerin geleceğe, 2005 yılına göre daha iyimser baktıkları ortaya çıkmaktadır. İç satışlarda, yeni siparişlerde, istihdamda, ihracatta, üretimde daralma bekleyen işletmelerin oranı gerilemiştir. Tüm bulgular bir arada değerlendirildiğinde, genel olarak işletmelerin 2006 yılının ilk yarısı için 2005'e göre daha umutlu oldukları ortaya
çıkmaktadır. 2005 yılı ikinci yarısında sanayi üretimindeki hareketlenmenin, bu umutları beslediği düşünülebilir."

Reklam
Reklam

Küçük'ün verdiği bilgiye göre, ankete katılan işletmelerin 2006 yılı ÜFE tahmini, yüzde 6,5 ile program hedefinden yüzde 30, TÜFE tahmini ise yüzde 7 ile öngörülen hedeften yüzde 40 daha yüksek.