İsos Antik Kentinde 5 bin yıl sonra senfoni konseri

Makedon Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasındaki tarihi savaşın gerçekleştiği İsos Antik Kenti,...

Makedon Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasındaki tarihi savaşın gerçekleştiği İsos Antik Kenti, 5 bin yıl sonra büyük bir konsere ev sahipliği yapacak. Üzerinde iki büyük ülkenin ordularının savaştığı İsos’ta kılıç seslerinin ardından müzik sesleri yankılanacak.
Hatay’ın Erzin ilçesinde M.Ö 545 yılında önemli bir yerleşim merkezi olan İsos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu kez büyük bir konser düzenlenecek. 20 Kasım tarihinde ilçede gerçekleşecek 2.Uluslararası Narenciye Kültür ve Sanat Festivali kapsamında tarihte Epifenia olarak bilinen ve Büyük İskender ile Pers hükümdarı Darius’un savaştığı 5 bin yıllık saklı kent İsos’ta Adana Senfoni Orkestrası tarafından bir konser verilecek.
Bir süre önce basında yer alan ‘Tarihi eserler tarla sınırı oldu’ şeklindeki haberler üzerine yetkililer harekete geçmiş ve İsos Antik Kentini kurtarmak için kazı çalışmaları başlatılmıştı. Arkeolog Ömer Çelik başkanlığındaki 30 kişilik kazı ekibinin 3 ay süren çalışmalarıyla tarihi bir hamam gün yüzüne çıkarılmıştı. Erzin’i ziyareti sırasında İsos Antik Kentini inceleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de İsos’un bölge turizmini canlandıracak önemli bir tarih olduğunun altını çizmişti. Kazma kürek seslerinin duyulduğu İsos’ta artık müzik sesleri yankılanacak. Adana’dan gelecek Devlet Senfoni Orkestrası, tarihi su kemerlerinin önünde büyük bir konser düzenleyecek.
Vatandaşlardan gelen talep üzerne harekete geçtiklerini anlatan Erzin Kaymakamı İskender Yönden, İsos’un canlandırılması için tüm güçlerini seferber ettiklerini söyledi. İsos’ta yapılacak konserin Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Yönden, ‘‘İsos bizim atalarımızın yaşadığı önemli topraklardan birisi. Böyle muhteşem bir saklı kentin ilçemiz sınırlarında olması bizler açısından gurur verici. Festivalle bu saklı kenti hak ettiği anlamda tanıtacağız.’’ ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz