İspanya, Katalonya'nın özerkliğini kaldırmaya hazırlanıyor

Madrid yönetiminin Katalonya Özerk Bölgesi'ne bağımsızlık ilan edip etmediğini açıklaması için verdiği süre bu sabah doldu. Özerk bölgenin lideri Carles Puigdemont, İspanya hükümetinin baskıyı sürdürmesi halinde bağımsızlık ilan edeceklerini açıkladı. İspanya ise bölgenin özerkliğini kaldıran 155'inci maddeyi devreye sokmaya hazırlanıyor.

İspanya hükümetinin Katalonya Özerk Bölgesi'ne bağımsızlık ilan edip etmediğini açıklaması için verdiği süre bu sabah yerel saat ile 10:00'da doldu.

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a hitaben yazdığı mektubunda, parlamentolarının 10 Ekim'de bağımsızlık ilan etmediğini belirtti.

Ancak Puigdemont, İspanya hükümetinin diyaloga yanaşmaması ve anayasanın 155'inci maddesini uygulaması halinde Katalonya Parlamentosu'nda bağımsızlık oylamasının yapılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bunun üzerine Rajoy'un ofisinden yapılan açıklamada, İspanya hükümetinin Cumartesi günü, bölgenin özerklik statüsünü kaldıran anayasanın 155'inci maddesininuygulanması için toplanacağı duyuruldu.

Carles Puigdemont

Gösteriler devam ediyorKatalonya'da 1 Ekim Pazar günü İspanya'nın "yasa dışı" ilan ettiği bağımsızlık referandumu düzenlenmiş, ülkedeki siyasi kriz derinleşmişti.

Referandum sırasında İspanya polisinin oy merkezlerine yaptığı müdahale görüntüleri tepki toplamıştı.

Barcelona'da gösteriler sürüyor.

Son olarak bu hafta Katalonya'nın bağımsızlığından yana olan iki sivil toplum örgütü lideri, Madrid'deki ulusal mahkemenin kararıyla gözaltına alındı.

Jordi Cuixart ve Jordi Sanchez'in Pazartesi günü gözaltına alınmalarının ardından Barcelona'da hafta boyu gösteriler düzenlendi.

İspanya Başbakanı: 'Katalonya'nın bağımsızlık ilanının hiçbir anlamı olmaz'Katalonya'da nasıl bir devlet kurulacak?Katalonya bağımsızlık referandumu: Bundan sonra ne olacak?