İspanyol Mimar 1. Dünya Savaşı'ndan Kalma Çimento Fabrikasını Satın Aldı, Evi Yaptı!

Ricardo Bofill fabrikayı yıkıp yerine site kondurmak yerine, kendine bir şato inşa etmeyi tercih etmiş...

Kendimize çok yüklenmeyelim; bizde de örnekleri var elbette.

İlk akla gelen de Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'nde yer alan, bugün derslik, kütüphane ve müze olarak kullanılan Silahtarağa Elektrik Santrali. :) 1914-1983 yılları arasında İstanbul'a elektrik sağlayan bu Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kent ölçekli santrali, bugünlerde eğitim&öğretim yuvası olarak tarihi dokusunu devam ettiriyor. Ancak genelde yıkıyoruz biz böyle tarihi binaları...

Örneğin, ilk dönem cumhuriyet yapılarının en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen Karaköy Yolcu Salonu geçtiğimiz günlerde Galataport Projesi kapsamında yıkıldı. Hemen ardından yine Karaköy Yolcu Salonu'nun komşusu, 1. derece tarihi bina olan Paket Postahanesi de iş projenin gazabına uğradı.

Reklam
Reklam

Galataport'a sağlık, ne diyelim!

Bakalım bu esnada başka medeniyetlerde, üstelik Paket Postahanesi kadar da güzel olmayan bir eski binadan nasıl harikalar yaratılabiliyor:
Bu muhteşem şatonun, aslında 1. Dünya Savaşı'ndan kalma bir çimento fabrikası olduğuna inanabiliyor musunuz?

Ricardo Bofill Levi 1939 doğumlu, ilk binasını henüz 17 yaşında tasarlamış, 23 yaşından itibaren de dünyanın önde gelen mimarlarından sayılan bir isim. Ricardo Bofill bu terkedilmiş fabrikayı gördüğünde de henüz 34 yaşındaymış. Hemen satın almış, içini yeniden tasarlamaya başlamış. Bahçesinden...

...çalışma salonuna kadar!

Yıllar boyunca fabrikanın yeniden dizaynıyla uğraşmış Ricardo Bofill. Ortaya çıkan sonuç da, gördüğünüz gibi büyüleyici! Evin her köşesi ayrı rüya gibi!

'Ayrı' derken, gerçekten ayrı.

Çünkü evin hiçbir odası birbiriyle aynı iç mimariye sahip değil. Her oda, Ricardo Bofill tarafından farklı amaçlar için farklı şekilde tasarlanmış. Evin dış tarafı çimenler, okaliptüs ağaçları, palmiyeler ve zeytin ağaçlarıyla çevrili.

İç tarafınaysa övgüler dizecek kelimeler bulmakta zorlanıyoruz.

Nasıl bulalım ki... 'Güzel bir şarkı gibi' bir ev işte.

Ve İspanyol mimar artık bu evde yaşıyor...

Yılların emeği ve karşılığı diyelim :)Bu evde.

Kaynaklar: Boredpanda.com, Wikipedia.org [1] & [2], Hurriyet.com.tr

Reklam
Reklam