İSTANBUL (İHA) - 29-30 Kasım tarihleri arasında The Marmara Otel'de düzenlenen "Türk-İspanyol Yatırım ve İşbirliği Forumu"a katılan 37 İspanyol ve 150 Türk firması, ortak yatırım imkanlarını görüşmek üzere biraraya geldi.
ICEX (İspanya Dış Ticaret Enstitüsü), İspanya Ticaret ve Sanayi Odaları Yüksek Komitesi, Madrid Ticaret ve Sanayi Odası ve DEIK'in (Dış Economi İlişkileri Komitesi) ortaklaşa düzenlediği forum, Türkiye'deki mevcut 16 milyon Euroluk İspanyol yatırımını artırmayı hedefliyor. IT, finans, organik gıda, tarım, çevre teknolojileri, turizm, inşaat, danışmanlık ve mühendislik hizmetleri, kaynak sistemleri ve kimya, Türk ve İspanyol iş adamlarının ortak yatırım gerçekleştirmeyi planladıkları başlıca sektörler. Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik gelişme ve doğrudan yabancı yatırımları kolaylaştıran yasal düzenlemeler, bu forumu oluşturan 2 aylık çalışmaları sağladı.
ICEX Enformasyon ve Yatırım Genel Müdürü Mariou Buisan, İspanyol hükümetinin yatırımcı firmalara vereceği finansal destek için mevcut bir limit bulunmadığını ve hükümet olarak uygulanabilir her türlü projeye destek vereceklerini söyledi. Buisan, özelleştirme aşamasında olan Türk Telekom'a İspanyol bir talip olmadığı sorusuna, "Sadece buradaki firmalar değil, İspanya'daki diğer firmalar da, örneğin Telefonica da bu şirketin hisselerine sahip olmakla ilgilenebilir" dedi. Buisan ayrıca, birçok İspanyol şirketinin yurt dışında yatırım yaptığını ve Türkiye'nin de cazip bir pazar olduğunu söyledi.
İspanya Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez de la Pena, Türkiye'nin IMF ile oluşturduğu ekonomik programa sadık kalmadaki başarısından övgüyle söz ederek, AB üyeliğiyle ülkeye akan yabancı sermayenin artacağını söyledi. İspanya'daki doğrudan yabancı yatırımın, dünyada 8. sırada olduğunu ve 2003 sonu itibariyle 230 milyar Dolara ulaştığını açıkladı. 2003 yılında İspanya'nın Türkiye'de 16 milyon Euroluk yatırım yaptığına değinen Büyükelçi, bu rakamın diğer ülkelere kıyasla çok küçük olduğunu belirtti. Büyükelçi, 17 Aralık'taki AB Zirvesi'ne değinerek, Türkiye'nin üyelik görüşmelerine başlamasının kapıları açacağına ve doğrudan yabancı yatırımın büyük ölçüde artacağına dikkat çekti. Birkaç gün sonra Madrid'de gerçekleşecek "Türkiye'ye Yabancı Yatırımı Geliştirme" konulu seminerde Büyükelçi, İspanyol yetkililerin deneyimlerini Türk meslektaşlarıyla paylaşmak istediklerini vurguladı. Öte yandan İspanyol Büyükelçi Luis Felipe Fernandez de la Pena, finans ve IT sektörlerinin en fazla yatırım yapılması beklenen sektörler olduğunu açıkladı.
Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürü Berrin Bingöl de, AB ile uyum paketi çerçevesinde yapılan yabancı yatırımcıların işlerini kolaylaştıran yasal reformların Türk ekonomisi üzerindeki olumlu etkilerine değinerek, "2004'ün ilk yarısında büyüme hızı yüzde 13.5 olmuştur" dedi. Mevcut yatırım hacminin artacağını vurgulayarak, "Bugüne kadar Türkiye'de sadece 57 şirket İspanyol sermayesiyle kurulmuştur. Halbuki, yaratılacak sinerji ile geliştirilebilecek onca iş imkanı olduğunu hepimiz bilmekteyiz" dedi.
Aynı foruma katılan uluslararası yatırım danışmanlığı firması sahibi ve eski bakan Bülent Akarcalı da, forumun Türkiye'nin AB tarafından kabul edildiğinin bir kanıtı olduğunu ileri sürerken, İspanya aracılığıyla Türk iş adamlarının da Latin Amerika pazarına girebileceklerini söyledi.
Forumun 2. gününde katılımcılar arasında yapılan anketin sonuçları açıklanarak, muhtemel bir yatırım hacmi ve iş bağlantılarına ilişkin detaylı bilgi verilecek.