İspanyollardan "Afgan dramı" belgeseli

KABİL (İHA) - İspanya'dan gelen bir film ekibi, Afganistan'da Taliban rejimi zamanında yaşanan dramları ve film endüstrisini anlatan bir belgesel çekiyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'e gelen İspanyol film ekibi, 1996-2001 yılları arasında ülkenin başkentinde hüküm süren Taliban rejimi sırasında ülkedeki özgürlük kısıtlamalarını konu alan belgeselin çekimine başladı. Yaklaşık 5 yıl boyunca başkentte sanata ve sanatçıya uygulanan baskı ve haksızlıkların konu alındığı belgeselde, Taliban döneminde yapılanlar, hikayeler şeklinde anlatılıyor. 9 Afgan karakterin rol aldığı belgeselde, oyuncular yasakları dile getiriyor. 5 kişilik İspanyol film ekibi, Afgan film yapımcılarından destek alırken, çalışmalar aslında Afganistan'da yaşananların sembolü olarak görülen harabe halindeki Kabil Tiyatrosu sahnesinde gerçekleştiriliyor.
Afganistan'da film endüstrisinin durmuş olduğunu söyleyen Yönetmen Ricardo Macian Arcas, "Bizim çektiğimiz film, Taliban zamanında Afgan film endüstrisindeki çalışanlar hakkında, bu ülkenin filmlerini korumaya yönelik bir çalışma. Biz, dünyaya Taliban zamanında bu insanların sinema için savaştığını göstermek istiyoruz. Şu anda Afganistan'da film endüstrisi durmuş vaziyette. Biz bu insanlarla çalışmak istiyoruz. Afgan filmi tekrar yaşayabilir. Çekimler için tiyatroyu seçtik. Çünkü burası Afgan sinemasını temsil ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Taliban zamanında Afgan film sektörüne vurulan darbeyi anlatan belgeselin prodüktörü Ruben Cevillem ise, "Biz, Taliban zamanında Afganistan'daki film endüstrisinin tarihini anlatıyoruz. Bu tarihsel anlatımda 9 sinema çalışanı yer alıyor. Onların zorlukları ve Taliban ile çatışmalarını ele alıyoruz. Şu anda bazı şeylere ihtiyaçları var. Onlara yardım vermek gerekiyor" diye konuştu. Kabil'in müdahaleden sonra çok değiştiğini söyleyen prodüktör Cevillem, "Bu, benim Kabil'e ilk gelişim değil. 4 yıl önceye göre çok daha iyi durumda. İnsanlar sokaklarda geziyor, işlerini yapıyor ve dükkanlar çalışıyor" şeklinde konuştu.

Belgeselde rol alan 13 yaşındaki Samimah Hüseyni, "Şu an film çekimleri devam ediyor. Ben, Allah'a iyi bir oyuncu olmak için dua ediyorum. Şu an bu isteğim kabul oldu; ama başka bir isteğim daha var. Yönetmen olmak istiyorum. Böyle filmlerde çok oynadım. Taliban sona erdikten sonra ilk yapılan Afgan filmi olan Bazgeşt (Geri Dönme) isimli yapımda rol almıştım. Bu benim oynadığım 3. film. Yabancı ülkelerden gelip bize eğitim veriyorlar. Bu çok iyi bir şey. Benim oyuncu olmamda yabancıların büyük katkısı var" dedi.

Reklam
Reklam

1996 yılından 2001 yılına kadar ülkeyi yöneten Taliban rejimi sırasında birçok alanda olduğu gibi ülkedeki tiyatro ve sinema çalışmalarına da izin verilmemişti.