Isparta 'Kompozit Vadisi Üssü' Olacak

Isparta Sanayici ve İş adamları Derneği (ISİAD) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliğiyle kurulan Kompozit...

Isparta Sanayici ve İş adamları Derneği (ISİAD) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliğiyle kurulan Kompozit Vadisi İhtisas Sanayici ve İş Adamları Derneği (KOVİSAD), Isparta’yı bir 'Kompozit Vadisi Üssü' yapmayı hedefliyor.

Geleceği şekillendirecek temiz ve az enerji kullanılmasına vesile olacak kaynaklardan biri olan kompozit teknolojisi, bugün uçaklardan otomotive, spor aletlerinden askeri malzemelere, rüzgar türbini kanatlarından, petrol platformlarına kadar birçok alanda kullanılıyor.

Reklam
Reklam

Isparta İş Adamları Derneği ve Kompozit Vadisi İhtisas Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı olan Özcan Pınarcı, Isparta’nın, kompozit ürünler alanında üretim merkezi olmasını planladıklarını ve bunun için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Fizibilite çalışmalarının, ilgili bakanlıklara sunulacağını ifade eden Pınarcı, yaklaşık 350 milyon liralık bir yatırımın hedeflendiğini belirtti. Bin 500’e yakın nitelikli insana iş alanı açılacağını ifade eden Pınarcı, bu insanların Ar-Ge ve teknoloji vadisinde çalışmasını beklediklerini kaydetti. Kompozit Ürünler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıyla birlikte ithalatın da azalacağını aktaran Özcan Pınarcı, “Söz konusu yatırımlar ileri düzeyde Ar-Ge ve yenilikçiliğe dayalı yatırımlar olacaktır. Bu açıdan, üniversitemizin gelişkin altyapısına ve özverili akademisyenlerimizin yönlendirmesine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.

“Kompozit Vadisi’nde hammaddenin (karbon elyaf) kompozit sektöründe kullanılabilmesi için sorumlu tesisler (dokuma, prepeg gibi) ile kompozit ileri malzemeler üreten tesisler (rüzgar türbini kanatları, basınçlı kaplar, otomotiv, denizcilik, petrol platformları gibi endüstriyel uygulamalara dönük firmalar) olacak.

Reklam
Reklam

Özcan Pınarcı, günümüz modern uçaklarının yüzde 50-60’ının kompozit malzemeden yapıldığını, otomotiv sektöründe ise kompozit malzeme kullanımının her geçen gün arttığını dile getirdi. Pınarcı, sektörle ilgili şu bilgileri verdi: Özellikle tamamen kompozitten yapılan rüzgar türbinleri için 2017 yılında dünyada 5 milyar dolarlık bir pazar söz konusu. Bu katma değeri oldukça fazla ve yüksek teknoloji sanayii kompozit sektörü için henüz ülkemizde organize bir ihtisas sahası bulunmazken, gelişmiş ülkelerden birden fazla bulunmaktadır. Örneğin Almanya'da 3, Fransa'da 2, Amerika'da 4 adet kompozit vadisi niteliğinde ihtisas organize sanayileri bulunmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz