ISPS ile denizcilik ehil ellerde'

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizciliğin önündeki bütün engellerin tek tek kaldırıldığını belirterek, önümüzdeki 3 yıl içinde yabancı limanlarda tutulan ve kara listeye alınan Türk gemilerini beyaz listeye geçireceklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu'nun (ISPS) bugün yürürlüğe girdiğini belirterek, kodu almaya hak kazanan gemi ve liman temsilcilerinden 30'una belgelerini teslim etti. Yıldırım, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, bu kodun anlamını da açıklayarak, "Limanlara gelecek gemilerin ve limanların kendisinin, içten ve dıştan her türlü yapılacak terörist faaliyetler ve bunlar için her türlü güvenlik önlemlerini içeriyor. Bu kodun verilmesi için aylarca çalışıldı. Güvenlik tertibatları alındı ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın değerlendirmeleri sonucu bu belgeyi almaya hak kazandılar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Uluslararası gemi trafiğinin açık şekilde devam ettiği bölgelerde gemilerin daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyduğunu belirten Yıldırım, kodun uygulanması bakımından 187 ülkede en önde gelen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu kaydetti. Yıldırım, ISPS Belgesi olmayan Türk bayraklı gemilerin başka limanlara gidemeyeceği gibi Türkiye'deki limanlarda da bu belgenin sorulacağını belirtti. Türkiye'deki uygulamada hiçbir sorunun olmadığını belirten Yıldırım, gerekli çalışmaların 15 gün içinde tamamen yerine getirileceğini söyledi.

Kabotaj Bayramı'nın diğer yıllara göre daha coşkuyla kutlandığını söyleyen Yıldırım, "Bunun nedeni kabotaj hakkı elde edildiğinden beri Türk denizciliğinin istediği kararların alınmış olmasıdır" dedi.

Toplantıda son bir yılda denizcilik konusunda yapılanları da anlatan Yıldırım, "1 Ocak 2004 tarihinden itibaren özel tüketim vergisinin kaldırılmasıyla litresi 1 milyon 500 bin lira olan mazot 500 bin liraya düştü, yani yüzde 65 ucuzlama oldu. Bunun da deniz taşımacılığına olumlu yansımaları oldu" dedi. Balıkçılara da ucuz yakıt imkanı sağlandığını hatırlatan Yıldırım, bu şekilde balıkçıların daha uzak mesafelerde avlanma şansı bulduklarını kaydetti. Yakıt dışında da teşvikler getirdiklerine dikkat çeken Yıldırım, liman ücretlerinde geçen yıl yüzde 50 indirim yaptıklarını belirterek, "TCDD limanlarında yük miktarında yüzde 16, liman gelirlerinde yüzde 8 artış sağlandı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yıldırım, fener ücretlerinde yüzde 30, gemi sağlık ücretlerinde de yüzde 20 indirim yaptıklarını ifade etti. Denizcilik mevzuatında da iyileştirmeler yapıldığını bildiren Yıldırım, böylece Denizcilik İhtisas Mahkemeleri'nin kurulmasının önünün açıldığını söyledi. Ayrıca denizcilik şirketlerinin halka açılma imkanının sağlandığını belirten Yıldırım, Türk bayrağı çekebilme ve gemilerin yurt dışında yabancılara satılmasında da kolaylıklar getirildiğini ifade etti.

Türk gemilerinin Avrupa'da kara listeye alınarak, limanlarda tutulduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Önümüzdeki 3 yıl içinde, en geç 2007 yılı ortalarında kara listeye alınan gemileri beyaz listeye geçireceğiz. Limanlardaki kontrolleri uluslararası düzeyde artıracağız. Gemi adamlarını eğiteceğiz" diye konuştu. Ulaştırma Bakanlığı'nın 'indirim bakanlığı' olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bu deniz için de, kara, hava ve demiryolları için de geçerli. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, vatandaşın yaşamını kolaylaştıracak, bürokrasiden çektiklerini asgariye indirecek tedbirleri alıyoruz. Bugün denizcilik ehil ellerdedir. Kaptan gideceği limanı bulmaktadır" dedi. Yıldırım, belge alan limanlar içinde TCDD'nin limanlarının da olduğunu belirterek, gemileri sıkı bir kontrolden geçirdiklerini belirterek, kendilerine 3 yıllık bir takvim koyduklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Türk Bayrağı taşıyan ve ISPS Kod'a tabi toplam 663 gemi ve 154 Liman Tesisi bulunuyor.