İsrail, 8.8 milyon dolara el koydu

RAMALLAH (İHA) - İsrail'in Ramallah'taki Filistin bankalarına yaptığı baskında 8.8 milyon dolar paraya el kondu. İsrail Savunma Bakanı Shaul Mofaz, terör örgütlerine ait paranın Filistinliler için insani yardımda kullanılacağını açıkladı. Filistin Başbakanı Ahmet Kurey ise, baskını mafya operasyonuna benzetti.

Ocak ayı sonunda gerçekleştirilen ve 19 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırılarını Hizbullah örgütünün finanse ettiğini tespit eden İsrail, dün Filistinliler'e ait Ramallah'taki 3 bankayı basarak, hesaplara el koydu. Salı gecesi, Arab, Kahire ve Amman bankalarının yöneticilerini gözaltına alan İsrail birlikleri, yaptıkları sorgulamanın ardından dün sabah adı geçen kurumlara operasyon düzenledi. Operasyonda banka kayıtlarını tek tek inceleyen özel ekip; Avrupa, ABD, İran, Suriye ve Ürdün'den Filistin'deki Hamas, İslami Cihad ve Hizbullah örgütlerine yapılan para transferlerini inceledi. Bankalardaki 400 hesaba el koyan İsrail ordusu, operasyon sonunda 39 milyon Yeni İsrail Şekeli elde etti. Yaklaşık 8.8 milyon dolar eden para, özel birliklerin yardımıyla Ramallah'tan çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Operasyona Filistin tarafı büyük tepki gösterdi. Filistin lideri Yaser Arafat, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, İsrail'in dünkü operasyonunun Filistinliler'i misilleme yapmaya zorlama amacı taşıdığını söyledi.

Filistin Başbakanı Ahmet Kurey ise, banka baskınlarını mafyavari operasyonlara benzetti. Kurey, Filistin finans sisteminin bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirtti.

İsrail'in banka operasyonlarına ABD'den de tepki geldi. Dün akşam konu hakkında bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, İsrail'in operasyonunun Filistin'deki bankacılık sistemini çökerteceğini ileri sürdü. Boucher, "İsrail'in bu operasyonlarda Filistin otoritesi ve finans yönetimi ile koordineli olarak hareket etmesi gerekiyordu" dedi.
Bu arada, operasyonlar nedeniyle İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda, 5'i ağır 42 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralıların tedavileri, Ramallah'taki hastanelerde sürüyor.