İsrail askerleri postallarıyla Mescid-i Aksa'ya girdi

İsrail askerlerinin 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girerek mihrabı postallarıyla çiğnediği bildirildi.

İsrail güvenlik güçlerinin, sabah saatlerinde yaklaşık 100 Yahudi'yi Aksa'nın ağlama duvarına bakan Megaribe kapısından içeriye almasına tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Mescid-i Aksa'nın içerisine giren 100 kadar İsrail askeri cami avlusunu savaş alanına çevirdi. İsrail askerlerinin, Filistinlilerin üzerine plastik mermi, ses ve gaz bombalarıyla müdahelesi üzerine 27 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında AA muhabiri Turgut Alp Boyraz da bulunuyor.

Bu sırada Aksa içinde bulunan Kıble Camisi'ne sığınan Müslümanları kovalayan İsrail askerleri, Kıble Camisini içerisinde postallarıyla gezerek, göstericileri tartakladı, bu esnada cami içerisindeki Kur'an-ı Kerimlerin etrafa saçıldığı görüldü.

Reklam
Reklam

Olayın ardından İsrail yönetimi Aksa'ya giriş çıkışları saat 08.00 ila 10.00 arasında kapattı.

Postallarla Mescid-i Aksa'ya girdiler

Mescid-i Aksa'nın yönetimini üstlenen İslami Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam el-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Yaklaşık 300 İsrail askeri Mescid-i Aksa'yı bastı. Askerlerin bir kısmı Kıble Mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdi" dedi.

İsrail askerlerinin 1967'den beri ilk kez mescidin içine postallarıyla girdiğini kaydeden Hatib, "Bu çok tehlikeli bir adım. Daha önce olmamıştı. Kabul edilemez bir durum. İsrail bunun sonuçlarına katlanacaktır" diye konuştu.

Kıble Mescidi

Cuma namazlarında imam, Mescid-i Aksa külliyesinin kıble tarafında yer aldığı için Kıble Mescidi olarak tanımlanan bölümdeki mihrabı kullanıyor ve cemaat oradaki kubbenin altından itibaren saf tutuyor.

Mihrabın hemen bitişiğinde yer alan Selahaddin Eyyubi'den kalma minber, 1969 yılında radikal Yahudiler tarafından yakılmış, 38 yıl aradan sonra minberin bir benzeri Türk kündekari ustaları tarafından tekrar yapılarak 2007'de yerine konulmuştu.

Reklam
Reklam

Yahudi yerleşimcilerden taciz

Filistinli cami cemaatiyle İsrail polisi arasındaki çatışmaların ardından bazı Yahudi yerleşimcilerin de zorla Mescid-i Aksa avlusuna girdi. Müslüman Vakıflar ve El Aksa İşleri Derneği Yöneticisi Şeyh Azzam el Hatip, ajansa yaptığı açıklamada, "İsrail polisi yerleşimcilerin zorla içeri girmesine izin verdi. Şimdi de yerleşimciler içeride gezerken de onlara koruma sağlıyor" dedi.

Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa Külliyesi'nin altında "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi yerleşimciler ve İsrailli yetkililer, zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's-Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Reklam
Reklam

KURAN-I KERİM'LER YERDE!

Askerlerin Mescid-i Aksa dışındaki müdahalelerini ve cami içinde askerlerin müdahalesinden sonraki durumu bazı kişiler görüntüleyerek sosyal medyada paylaştı. Görüntülerde askerlerin Mescid-i Aksa avlusundakilere gaz bombaları ile müdahale ettiği ve dışaırdan camiye girmek isteyenlere ise engel oldukları görülüyor. Yine görüntülerde caminin mihrabı ve bir çok noktasının tahrip edildiği, Kur'an-ı Kerim'lerin ise yerlerde bulunduğu görülüyor. Aksa'nın dışında da gerginlik sürüyor. Hatta kapısının önünde toplanan Filistinliler, İsrail askerlerini protesto etti.

İSRAİL'E SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞIYOR

İsrail'in saldırılarına sosyal medyada kullancılar da büyük tepki gösteriyor. Kullanıcılar #HandsOffAlAqsa#AlAqsaMosque #AlAqsaUnderAttack hashtag'leri ile saldırılara tepki gösteriyor.

KUDÜS'TE BİR FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, Kudüs'te İsraillilerin üzerine aracını sürdüğü iddia edilen bir Filistinli, polis tarafından vurularak öldürüldü. İsrail Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfeld olay yerinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Olayın bir terör saldırısı olduğundan şüpheleniyoruz. Olayda aracın Filistinli sürücüsü vuruldu, 14 İsrailli de aracın çarpması sonucu yaralandı" dedi.

Reklam
Reklam

Anahtar Kelimeler: