WASHINGTON (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), temasları çerçevesinde, Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AİPAC) 2005 yılı konferansında konuşan İsrail Başbakanı Ariel Şaron, hem protesto hem alkışlarla karşılandı.
Yaklaşık 5 bin izleyicinin katıldığı kapanış konferansında, Ortadoğu yol haritası ve İsrail-ABD ilişkilerine değinen Şaron, Gazze'den çekilmeyi öngören planıyla büyük bir bedel ödediğini ancak eninde sonunda bu girişiminin olumlu sonuç vereceğine inandığını söyledi.
Şaron, salondaki seyircilerin muazzam sevgi gösterisine tanık olurken, izleyiciler arasından iki kişi İsrailli yerleşimcilerin Filistin topraklarından çekilmesi planına tepki gösterdi. Yüksek sesle görüşlerini dile getirmeye çalışan protestocu İsrailliler, gizli servis elemanları tarafından derhal salon dışına çıkarıldı.
Öte yandan, konferansın yapıldığı Washington Sergi Sarayı'nın dışında toplanan bir grup İsrailli, Şaron'un geri çekilme planını eleştiren sloganlar attı. Geniş güvenlik önlemleri altında konuşan İsrail Başbakanı Şaron, Ortadoğu barışı için hazırlanan yol haritasının barış için tek çıkar yol olduğunu ve yol haritasının barışın sağlanmasında tek yolun terörizme son verilmesinde olduğunu vurguladığını söyledi.
İsrailli yerleşimcilerin Gazze'den çıkmasının İsrail'in güvenliği için önemli olumlu katkıda bulunacağına değinen Başbakan Sharon, "Plan yeni bir güven ortamına kavuşmamıza yarayacak. Umuyorum ki Filistin Lideri Mahmut Abbas, halkına terörizme karşı savaşta liderlik edecektir" dedi.
Mahmut Abbas ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını da yineleyen Sharon, "Kendi güvenliğimizi tehlikeye atmamak şartıyla Abbas'a elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız" diye konuştu.
Başbakan Şaron ayrıca, İsrail'e dönüşünde de 4 yüz Filistinli mahkumun daha serbest bırakılması kararını onaylayacağını belirtti. Ödün veremeyecekleri tek noktanın, güvenlikleri olduğuna da değinen Şaron, "Bizim için kırmızı hat budur" dedi. Şaron, ABD ve diğer ülkelerde yaşayan Museviler'i de İsrail'e getirtmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, ABD'li Museviler'e, "Hazırlanmaya başlayın" seslenişinde bulundu.
Şaron, geçtiğimiz ay ABD Başkanı George Bush ile Crawford'daki çiftlik evinde biraraya gelmişti. Kendisi de aslen çiftçi olan Şaron, "Fark ettim ki küçücük İsrail devletinin başbakanının, koca ABD Başkanı'ndan daha çok ineği var" diyerek de espri yaptı.
AİPAC'in kapanış konferansının bir diğer konuğu ise New York senatörü Hillary Rodham Clinton idi. ABD-İsrail ilişkilerinin önemi ve sağlamlığına değinen Clinton, bölgedeki Arap ülkelerinin demokrasiyi görmek için İsrail'e bakmaları gerektiğini söyleyerek, "İsrail Ortadoğu'da demokrasinin meşalesini taşıyor" dedi.
Başbakan Şaron ve kabinesinin Filistin ile barış yolunda birçok risk aldığına dikkat çeken Senator Clinton, Arap dünyasında terörizmin sıkı izlenmesi gerektiğini söyleyerek, Filistin ve Arap okullarında okutulan ders kitaplarından Musevi karşıtı söylemlerin çıkarılması gerektiğini söyledi.
İran'ın nükleer silah programlarının da sadece İsrail ve ABD için değil tüm dünya için tehdit oluşturduğunu belirten Clinton, Avrupalı devletlerden bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmaları, Hizbullah terör örgütünü, terörist örgütü kategorisine koymalarını istedi.