KUDÜS(ANKA) -Jerusalem Post gazetesinin yer verdiği "Filistin'in Türk Vekili" başlıklı makalede Türkiye'nin hem Hamas hem de El Fetih'e yakınlığına dikkat çekilirken "Türkiye İsrail-Filistin ihtilafında o kadar ateşli bir tavır aldı ki New York Times, bir başyazısında hatalı olarak Türkiye, Arap ülkesi olarak adlandırıldı" ifadeleri kullanıldı.
Jerusalem Post, lobi örgütlerinden Amerikan Yahudi Komitesi'nin medya ilişkileri direktörü Kenneth Bandler imzası ile Türkiye'nin Filistin politikasını sert dille eleştiren bir makale yayımladı.
"Filistin'in Türk Vekili" sözlerine başlığa çıkartıldığı makalede, Filistin'e "BM üyesi olmayan gözlemci devlet" statüsünün verildiği BM Genel Kurulu oturumundan sonra Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ı kucaklayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir hafta önce Gazze'de Hamas Başbakanı İsmail Haniye'nin yanında durduğu vurgulanarak "Rakip Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih'in liderliğindeki Filistin Yönetimi'nin iki başını angaje etmek çok ender rastlanan bir şeydir. Çünkü ikisi, dünyanın desteği için yarışırken bir araya gelmezler" denildi.
Buna karşın "Ancak Türkiye'nin, Filistinlerin barışmalarını sağlaması beklenemez" savının da dile getirildiği makalede bunu yapmayı Arap ülkelerinin denediğini ancak Filistinli liderlerin aralarındaki görüş ayrılıklarını ancak isterse giderecekleri savunuldu.
Makalede "BM Genel Kurulu'nun oturumunda Türkiye'yi Filistinlilerin en iyi bölgesel müttefiki olarak yansıtan Davutoğlu'nun tarihin yeniden yazıldığı tutkulu bir konuşma yaptığı" iddia edildi ve Davutoğlu'nun "Filistinlilerden daha Filistinli olmaya çalıştığı" öne sürüldü.
Davutoğlu'nun BM konuşmasıyla Abbas'ın "kendinden geçmesinin şaşırtıcı olmadı" denilen makalede şöyle yazıldı:
"Türkiye'nin İsrailli-Filistinli ihtilafta o kadar ateşli bir tavır aldı ki New York Times, kısa bir süre önce yayımladığı bir başyazısında hatalı olarak Türkiye, Arap ülkesi olarak adlandırıldı"
-"TÜRKİYE BARIŞ SÜRECİNE YARDIMCI OLMUYOR"-
Jerusalem Post'taki makalede ayrıca "NATO üyesi Türkiye gibi ABD'nin Arap ve Müslüman dünyasındaki müttefikleri, üzücü biçimde barış sürecine yardımcı olmuyorlar" iddiasına da verildi.
Makalede Şam'dan Katar'a taşındığı için bazı Batılı medya kuruluşlarınca "ılımlılaştığı" savunulan Hamas lideri Halit Meşal'ın geçtiğimiz günlerdeki Gazze ziyareti sırasında yaptığı sert konuşmasıyla Hamas Şartı'ndaki İsrail'in yok edilmesi çağrısını teyit ettiği öne sürüldü. Makalede, "Ne Türkiye, ne de Filistin Yönetimi'nden Meşal'ın ifadelerine ilişkin bir yorum gelmedi. O sessizlik hayret vericidir" ifadeleri kullanıldı.
[**
**](https://twitter.com/HaberMynet)