İsrail'den yeni saldırı hazırlığı! Gerilim tırmanarak devam ediyor: Şimdi de ülkeye girişini yasakladılar

Son dakika: İsrail'den yapılan açıklamada yeni saldırı hazırlığında olunduğu ifade edildi. Hedefte Lübnan'ın güneyindeki 24 beldenin olacağı belirtildi. Öte yandan İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

Son dakika: İsrail yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu. Aktarılan bilgilere göre, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki 24 beldeye saldıracağı belirtildi. Ayrıca BBC'nin haberine göre, İngiliz savaş uçakları nisan ayında olduğu gibi dün akşam da İsrail'e yönelik İran saldırıları karşısında görev yaptı. İşte İran-İsrail geriliminde son durum...

14.30

Reklam
Reklam

ÇİN'DEN İSRAİL'E TEPKİ

Çin yaptığı açıklamayla İsrail'e tepki göstererek, "Lübnan'ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlallere karşıyız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Çin, İsrail'in kara saldırılarına başladığını duyurduğu Lübnan'da yaşayan 200'den fazla vatandaşını tahliye ettiğini bildirdi.

14.28

HİZBULLAH: ÇOK SAYIDA İSRAİL ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki iki beldede yaşanan doğrudan çatışmalarda çok sayıda İsrail askerini öldürdüklerini duyurdu.

Hizbullah Sözcüsü Muhammed Afifi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye bölgesinde basın toplantısı düzenledi. Dahiye'de 150'den fazla gazetecinin katıldığı basın açıklamasında Afifi, "Lübnan'ın güneyindeki el-Adise ve Marun er-Ras beldelerinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda İsrail askerini öldürdük." dedi.

İsrail'in ölen askerlerini duyurmadığını belirten Afifi, "Adise ve Marun er-Ras beldelerinde yaşanan sadece başlangıç, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın hazırlık durumu en üst düzeyde." ifadesini kullandı.

Afifi, İsrail'in 23 Eylül'den bu yana hava saldırıları düzenlediği Dahiye'de hedef aldığı binalarda hiçbir silahın bulunmadığını söyledi.

13.20

İSRAİL ÜLKEYE GİRİŞİNİ YASAKLADI

İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

13.15

SALDIRIDA İNGİLTERE DETAYI

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İran'ın dün akşam başlattığı İsrail'e yönelik füze saldırılarının ardından sonrasında kınama açıklaması yaptı.

"İngiliz güçleri Orta Doğu'da tansiyonun daha da yükselmesini engellemek amacıyla üstüne düşeni yaptı. Operasyonda görev alan tüm İngiliz personele cesaret ve profesyonelliği için teşekkür ederim." ifadelerini kullanan Healey, İngiliz ordusunun operasyonda nasıl bir görev aldığını ise açıklamadı.

Operasyona ilişkin detayları ise İngiliz yayın kuruluşu BBC paylaştı. BBC'nin haberine göre, İngiliz savaş uçakları nisan ayında olduğu gibi dün akşam da İsrail'e yönelik İran saldırıları karşısında görev yaptı.

İngiliz jetleri, nisanda da İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısı karşısında havalanmış ve İran'a ait insansız hava araçlarını düşürmüştü.

Dönemin İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran saldırılarının önlenerek hem İsrail hem de Ürdün'de hayatların kurtarıldığını belirterek, "Uçaklarımızın bir dizi İran saldırı uçağını düşürdüğünü teyit edebilirim." açıklamasını yapmıştı.

Nisan ayında Savunma Bakanı olarak görev yapan Grant Shapps de İran saldırılarının başlamasının ardından Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait ilave jet ve yakıt ikmal tankerlerinin Orta Doğu'da konuşlandırıldığını duyurmuştu.

BÖLGE TAMPON BÖLGEDE YER ALIYOR

İsrail ordusundan yapılan bilgilendirmeye göre, 24 belde, İsrail ve Hizbullah'ın 2006'daki son savaşlarından sonra kurulan BM tarafından ilan edilen bir tampon bölgede yer alıyor.

BOŞALTILMASINI İSTEDİ

İsrail ordusu, güney Lübnan'daki bu 24 beldeyi boşaltmaları konusunda insanları uyardı.

KRİTİK NOKTAYI VURDULAR

İsrail'i 200'e yakın füzeyle vuran İran bu saldırılarda ilk kez hipersonik Fettah-1 füzelerini kullandı. Bu füzeler İsrail'in hava savunma sistemlerini aşmayı başarırken oldukça kritik bir noktayı da vurmayı başardı.

15 METRE GENİŞLİĞİNDE KRATER OLUŞTU

İran'ın İsrail'e attığı hipersonik Fettah-1 füzelerinden birisi, MOSSAD ana karargahının 150 metre yakınına düştü. Düşen füze 9 metre derinliğinde 15 metre genişliğinde bir krater oluşturdu. Füzenin açtığı dev krater televizyon canlı yayınında kameralarda saniye saniye yansıdı.

İRAN'IN İSRAİL'İ HEDEF ALMASININ SEBEBİ NEDİR?

İran, dün gece gerçekleştirilen füze saldırısının savunma amaçlı olduğunu ve yalnızca İsrail'in askeri tesislerinin hedef alındığını açıkladı.

Tahran, füze saldırısına gerekçe olarak İsrail'in Gazze Şeridi'ne ve Lübnan'da Hizbullah'a yönelik düzenlediği askeri harekatı gösterdi.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'in İran'a saldırması durumunda daha şiddetli cevap vereceklerini ve tüm altyapılarının hedef alınacağını söyledi. Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ayrıntılarını anlattı.

Bakıri, İsrail'in bu dönemde de ABD'nin desteği ve yeşil ışık yakmasıyla cinayetlerini; özellikle Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Devrim Muhafızları Ordusunun Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesi başta olmak üzere Lübnan halkına yönelik saldırılarını arttırdığını belirtti.

Söz konusu duruma daha fazla tahammül etmenin mümkün olmadığını ifade eden Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusunun füze operasyonuyla İsrail'in önemli üslerini hedef aldığını vurguladı.

İSRAİL'DEN İRAN MİSİLLEMESİNE KARŞILIK GELECEK Mİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin saldırıya misillemede bulunacağını belirtti.

Dün geç saatlerde gerçekleşen olağanüstü kabine toplantısının ardından açıklamada bulunan Netanyahu, "İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek." dedi.

ABD, İran'ın dün gerçekleştirdiği saldırının yarattığı "ağır sonuçlar" ile karşı karşıya kalacağını ve karşılığı belirlemek için İsrail ile birlikte çalışacağını açıkladı.

(NTV-Habertürk)

Anahtar Kelimeler: