İsrail, Filistin seçimlerinde işbirliği yapmayacak

KUDÜS (İHA) - İsrail, Ocak ayında yapılacak Filistin parlamento seçimlerinde işbirliği yapmayacağını bildirdi. İsrail, bu kararın gerekçesi olarak Hamas'ın seçimlere katılacak olmasını gösterirken, Filistin Başmüzakerecisi Saib Erakat ise durumu "içişlerine müdahale" olarak yorumladı.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, bu hafta yaptığı Dışişleri ve Savunma Komitesi Toplantısı'nda Filistin'de 25 Ocak'ta yapılması planlanan seçimlerde işbirliği yapılmayacağını söyledi. Bu anlamda, Filistinli seçmenlerin oy sandıklarına ulaşmasında büyük engel teşkil eden yol barikatları kaldırılmayacak. Hatta Hamas'ın seçimler öncesi yapacağı kampanya çalışmalarına da izin verilmeyecek. Şaron ile biraya gelen komite üyelerinden Efi Eitam, durumu, Amerikalılar'ın Irak'ta El Kaide'nin seçimlere katılmasına izin vermemesine benzeterek, Hamas'ın, olası bir durumda Filistin yönetimine gelmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Reklam
Reklam

Öte yandan Filistin yönetimi, İsrail'in seçimlerde işbirliği yapmama kararını, "içişlerine müdahale" olarak yorumladı. Filistin Başmüzakerecisi Saib Erakat, konuyla ilgili olarak, "Seçimler 25 Ocak'ta İsrail'in veya herhangi birilerinin müdahalesi olmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde bu, içişlerimize müdahaledir" dedi.

Hamas, bugüne kadar defalarca İsrail devletini tanımadığını ve İsrail'i Filistin topraklarından gönderinceye kadar silahlı mücadeleye devam edeceğini ifade etti. Hamas ayrıca, çok sayıda terör eylemini de üstlendi. Ancak Filistin yönetimi Hamas'ın seçimlere katılmasıyla silahlı direnişi bir yana bırakıp politik yaşama dahil olacağını umuyor. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ise, defalarca Hamas'tan silah bırakmasını istemiş, ancak örgüt liderleri reddetmişti. Son olarak Abbas, Hamas'tan, seçimlere girmesine izin verilmesi halinde silah bıraktırma sözü aldı. Ancak İsrail yönetimi bu söze inanmıyor.

Siyasi gözlemciler de seçimlerden Hamas'ın nasıl bir sonuçla çıkacağı konusunda net yorumlar yapamıyor. Zira örgüt, 5 aşamalı yapılan yerel seçimlerde özellikle Batı Şeria'da beklenenin dışında oy almıştı. Ancak El Fetih Örgütü yerel seçimlerde başı çekmişti.

Reklam
Reklam