İsrail genelkurmay başkanı istifa etti

KUDÜS (İHA) - İsrail Genel Kurmay Başkanı General Dan Halutz, görevinden istifa etti. Lübnan Savaşı sırasında görevini kötüye kullandığı yönünde eleştirilerin hedefi olan Halutz'un istifası, Başbakan Ehud Olmert tarafından engellenmek istendi.

İsrail - Lübnan Savaşı'nın kilit isimlerinden biri olan İsrail Genel Kurmay Başkanı General Dan Halutz, görevinden istifa etti. Savaş sürecinde kişisel tutum ve ordunun performansı konusunda eleştirilerin hedefi olan Halutz'un istifası İsrail Devlet Radyosu tarafından duyuruldu. Radyoda yeralan haber göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert, savaşa ilişkin sonuçların net bir şekilde ortaya çıkmasına dek Halutz'un görevinde kalmasını istedi.

Reklam
Reklam

İsrailli 2 askerin kaçırılmasının ardından başlayan ve 34 gün süren çatışmalar sürecinde Halutz'un görevini kötüye kullandığı iddia edilmişti. Halutz hakkında açılan iç soruşturma devam ederken gelen istifa kararının sürpriz olduğu yorumları yapılıyor. Bu arada Olmert ve hükümetine ilişkin eleştiriler de halen devam ediyor. Lübnan'daki çatışmalar sırasında 160 askerin hayatını kaybetmesi ve Hizbullah'ın İsrail topraklarına roket saldırısı düzenlenmesinin önüne geçilememesi eleştirilerin yoğunlaştığı konular arasında yer alıyor.

Öte yandan eleştiri yapanlar arasında bulunan üst düzey bir askeri personel, görevinden alınmıştı. Ekim ayında yaşanan olayda, yakında emekli olmayı bekleyen Kara Kuvvetleri Komutanı Yiftali Ron Tal'e ordudan atıldığını bildiren bir mektup gönderilmişti. Halutz tarafından yazılan mektupta, "Bilhassa hükümet ve hükümetin başkanına siyasi eleştirilerde bulunarak, bir ordu mensubu için kabul edilemeyecek ifadeler kullandınız" ifadelerin yer almış, daha sonra Halutz tarafından çağrılan Ron Tal'e açıklamalarından dolayı hesap sorulmuştu.

Reklam
Reklam