İsrail, Gül'ün ziyaretini bekliyor

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, 4-5 Ocak tarihleri arasında İsrail ve Filistin'e yapacağı ziyaret kesinlik kazanırken, İsrail tarafı bu ziyareti 'tarihi' olarak nitelendiriyor. İsrailli diplomatlar, Gül'ün bu ziyaretinin son dönemlerde zaman zaman gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerine yeni bir soluk getireceğine inanırken, "Konuşulacak çok şey var; ama bir gün çok kısa" yorumunda bulunuyorlar.

Çeşitli diplomatik kaynaklardan derlenen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Gül'ün beklenen Ortadoğu ziyareti 4-5 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Önce İsrail'de daha sonra da Filistin'de temaslarda bulunacak Gül için, İsrail'de adeta 'diplomatik alarm' verildi. İsrail'de en yüksek seviyede ağırlanacak olan Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile görüşmelerde bulunacak. Ankara'da görevli İsrailli diplomatlara göre, Tel-Aviv Gül'ün ziyaretine büyük önem veriyor ve ziyaretle son zamanlarda gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerine yeni bir soluk gelmesi bekleniyor. Her iki ülke ilişkileri, İsrail-Filistin ihtilafı başta olmak üzere Ortadoğu sorunu, 9 Ocak'ta yapılacak Filistin Devlet Başkanlığı seçimi ve ardından gelişecek dönemde İsrail-Filistin sorunu, Irak ve Büyük Ortadoğu Projesi gibi konuların etraflıca ele alınacağı görüşmelerde herhangi bir anlaşma imzalanması öngörülmüyor.

Reklam
Reklam

İsrail tarafının Gül'le yapacağı görüşmelerde ortaya sunacağı ana gündem maddesi ise, Türkiye'nin İsrail-Filistin ihtilafının çözümüne yönelik rolü olacak. Bu konuda İsrail hükümetinin Gül nezdinde Türkiye'ye önemli ve olumlu mesajlar göndermesi öngörülüyor. İsrail'in merak ettiği diğer bir konu ise, aralarında halen ihtilaf yaşanan Suriye'ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ziyaret. İsrail hükümeti, Gül'ün ağzından Suriye'nin Türkiye aracılığı ile İsrail'e mesajlarını öğrenmek istiyor. İsrail hükümetinin sıkıntı duyduğu tek konu ise, Gül'ün ziyaretinin bir gün gibi kısa sürede olması. Çünkü İsrailli diplomatlara göre her iki ülkenin konuşacağı çok konu var.