İsrail hükümetinde 'Türkiye' çatlağı

Türkiye ile İsrail arasında yangın uçağı yardımıyla başlayan ve Tel Aviv yönetiminin Ankara’dan özür dilemesini öngören görüşmeler İsrail’de hükümet ortaklarının arasını açtı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Türkiye ile yaşanan “alçak koltuk" krizinin mimarı, aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’den özür dileme kararına karşı çıktı.

Haaretz’e göre, Lieberman’a yakın bir yetkili, Mavi Marmara gemisinde dokuz kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak Türkiye’den özür dilemenin "terörizme boyun eğmek" anlamına geldiğini savundu.

Aynı yetkili, Türkiye’den özür dilenmesini kesin bir dille reddederek "Türkiye, İsrail’den özür dilemeli ve IHH gibi terörist örgütlere destek verdiği için İsrail’e tazminat ödemeli" dedi.

Reklam
Reklam

Netanyahu’nun sözcüsü ise, Dışişleri’nden yapılan bu açıklama için yorum yapmaktan kaçındı.

İSRAİL'DEN KARŞI ÖNERİ...

Bu arada Türkiye ile İsrail temsilcileri arasında Cenevre’de gerçekleşen görüşmelerde, Ankara’nın Tel Aviv’den özür ve tazminat talebine karşılık İsrail’in de Türkiye’den “9 Türk’ün ölümüne yol açan Mavi Marmara baskınının kötü niyetli olmadığını" kabul etmesini istediği ortaya çıktı.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail'in BM'deki Mavi Marmara Komisyonu'ndaki temsilcisi Yosef Ciechanover arasındaki görüşmelerde “son derece hassas bir noktaya" gelindi.

Türk ve İsrail temsilcileri, kendi liderlerinin görüşlerini almak üzere ülkelerine döndü.

Ancak Jerusalem Post, her iki tarafın da kabul edebileceği orta yol bir formül konusunda İsrail Başbakanı Netanyahu’nun işinin daha zor olduğunu yazdı. Gazeteye göre Neanyahu, sertlik yanlısı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı ikna etmekte zorlanacak.

Jerusalem Post’a göre İsrail, tazminat ve özre karşılık Türkiye’den, Mavi Marmara gemisine karşı gerçekleştirilen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan İsrail komando baskınının “kötü niyetli olmadığını" kabul etmesini istedi.

Reklam
Reklam

İsrail tarafı ayrıca, Ankara’nın uluslararası platformlarda Mavi Marmara olayını artık gündeme getirmemesini de istedi. Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu talebi kabul edip etmeyeceğinin soru işareti olduğunu yazdı.

İsrail istihbaratından iddia...

Öte yandan, İsrail istihbarat sitesi Debka, Türkiye’nin özür ve tazminat dışında ayrıca, Mavi Marmara’da 9 Türk’ü öldüren İsrailli komandoların yargı önüne çıkarılmasını ve Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını istedi. Ancak Debka’ya göre bu iki istek, İsrailli temsilci tarafından anında geri çevrildi.

İsrail istihbarat sitesi, bu gelişmeden sonra Türkiye’nin son iki talebinde ısrarcı olmadığını savundu.

Anahtar Kelimeler: