İsrail ile Hamas anlaştı

Hamas ile İsrail uzlaştı. 5 yıldır Hamas'ın elinde olan İsrailli asker Gilad Şalit ile İsrail hapishanalerindeki 1027 Filistinli evlerine dönüyor.

Hamas ile İsrail'in, 5 yıldır Hamas'ın elinde olan İsrailli asker Gilad Şalit üzerinden sürdürdüğü pazarlıklar sonuç verdi.

Hamas, Şalit'in bin 27 Filistinli karşılığında serbest bırakılması konusunda İsrail'le uzlaşıldığını açıklarken, İsrail Başbakanı Netanyahu'dan da doğrulama geldi.

Takas anlaşmasının İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerini rahatsız edeceğini çok iyi bildiğini belirtirterek, "Bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. Bu da onlardan biri" diyen Netanyahu, Şalit'in birkaç gün içinde evine dönmüş olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, takas anlaşmasının onaylanması amacıyla yapılan olağanüstü kabine kabine toplantısına girerken düzenlediği basın toplantısında, takas anlaşmasının, geçen hafta Perşembe günü konu başlıkları çerçevesinde imzalandığını belirtti.

Anlaşmaya Hamas tarafından nihai onayın bugün verildiğini belirten İsrail Başbakanı, kabine toplantısına anlaşmanın nihai halinin sunulacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı, söz konusu takas anlaşmasının, İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerini rahatsız edeceğini çok iyi bildiğini belirtirken, "Bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. Bu da onlardan biri" dedi ve şöyle devam etti: "Gilad Şalit anlaşmasını şimdi yapmasaydık, bir daha yapamayabilirdik. Yapılabilecek en iyi anlaşma..."

Anlaşma çerçevesinde Şalit'in birkaç gün içinde evine dönmüş olacağını da vurgulayan Netanyahu, takas anlaşmasının gerçekleşmesinde emeği geçen Almanya ve Mısır'a teşekkürlerini iletti.

MEŞAL DE KONUŞTU
Diplomatik kaynakların, anlaşma öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak bilgi verdiğini belirttikleri Hamas lideri Halid Meşal de bir açıklama yaptı.

Reklam
Reklam

Meşal, anlaşma uyarınca, 450 Filistinlinin bir hafta içinde, kalan 527 kişinin de 2 ay içinde serbest kalacağını kaydetti.

Halit Meşal, serbest bırakılacak Filistinliler arasında İsrail cezaevlerindeki 27 kadının da yer alacağını, serbest kalacak kişilerden 300'den fazlasının ömür boyu hapse mahkum edilenler olacağını kaydetti. İsrailli asker Gilad Şalid'in hangi aşamada serbest bırakılacağı ise henüz açıklanmadı.

MERVAN BARGUTİ DE TAKASTA
Öte yandan İsrail tarafından serbest bırakılacaklar arasında, El Fetih'in Tanzim liderlerinden, 5 kez ömür boyu hapse mahkum Mervan Barguti de bulunuyor.

5 YILDIR HAMAS'IN ELİNDEYDİ
2006'da Gazze'ye düzenlenen bir baskın sırasında kaçırılan Gilad Şalit, 5 yıldır Hamas'ın elindeydi. İsrail, Şalit'in bırakılması için Mısır aracılığıyla Hamas'a çok sayıda teklif sunmuş ancak Şalit karşılığında İsrail hapishanelerindeki bin Filistinlinin serbest bırakılmasını isteyen Hamas bu talebinden geri adım atmamıştı.

Anahtar Kelimeler: