İsrail kabinesinde Türkiye çatlağı

İSRAİL Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, iki günlük resmi ziyaret için bir işadamı heyetiyle birlikte dün akşam Ankara’ya geldi.

Türkiye’nin Suriye meselesindeki arabuluculuğu İsrail kabinesini böldü. Ticaret Bakanı Ben Eliezer, tarihi Ankara ziyareti öncesinde “Türkiye, ilişkileri normalleştirirse arabulucu olabilir” dedi. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ise bu açıklamaya tepki gösterdi.

İSRAİL Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, iki günlük resmi ziyaret için bir işadamı heyetiyle birlikte dün akşam Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi planlanan Ben Eliezer, ilişkileri normalleştirme karşılığında Ankara’nın İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı barış görüşmelerde Gazze savaşı öncesinde yürüttüğü arabuluculuk rolüne dönmesini önerecek. Eliezer, bu amaçla Gül’ü İsrail’de Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in konuğu olmaya da davet edecek.

Reklam
Reklam

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Kudüs’te yaptığı açıklamada, “Fuad’ın (Ben Eliezer’in lakabı) Türkiye ziyareti önemli, ama bunu biz koordine etmedik. İsrail’e karşı onca hakaret etmesinden ve dil uzatmasından sonra Ankara arabulucu olamaz” dedi.

Tartışmaya Peres de katıldı

DefenseNews sitesine verdiği mülakatla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de tartışmaya şu sözleriyle katıldı: “Türkiye bölgemiz için çok önemli ve NATO’nun saygın bir üyesi. Uzun dönemde inşa ettiğimiz, her iki tarafın da hayrına olan ilişkimizi anlık tansiyonlara kurban vermemeliyiz.”

Öte yandan Peres, “Eskiden Türkiye, demokratik olmayan bir kurum olan ordunun demokrasiyi korumaktan sorumlu olduğu tek ülkeydi dünyada. Artık ordunun rolü değişti” dedikten sonra şunları ekledi: “(Başbakan) Erdoğan bizimle iyi ilişkilerden yanaydı. Ancak sonra ne oldu ben onu anlamaya çalışıyorum.”

Filistin’de en kanlı yıl
İSRAİL-Filistin çatışmasında 20 yıl içinde ezici çoğunluğu Filistinli olmak üzere yaklaşık 8 bin 900 kişinin öldüğü bildirildi. İsrailli insan hakları örgütü BTselem’in yaptığı araştırmaya göre, İsrail güvenlik güçleri bu süreçte 1537’si çocuk olmak üzere 7 bin 398 Filistinli’yi öldürdü. Aynı dönemde Filistinliler de 139’u çocuk olmak üzere 1483 İsrailli’nin ölümüne neden oldular. Gazze savaşının da etkisiyle 1387 Filistinli’nin öldürüldüğü bu yıl, 20 yıllık çatışmanın en kanlı yılıydı. İsrail için ise en kanlı yıl ikinci İntifada’nın şiddetlendiği 2002’ydi.

Reklam
Reklam