İsrail - Lübnan çatışması bölgeyi gerdi

Sınırdaki çatışmada bir İsrailli yarbay ile biri sivil dört Lübnanlı öldü. Taraflar birbirini suçlarken, BM konuyu görüşüyor.

İsrail ve Lübnan sınırında, bugün öğle saatlerinde çıkan çatışma bölgede gerilimi hızla tırmandırdı.

İki ülke askerlerinin birbirlerine açtığı ateş sonucunda üç Lübnan askeri ile bir Lübnanlı gazeteci öldü.

İsrail de akşam saatlerinde, açılan ateş sonucu bir subayın öldüğünü doğruladı. Daha önce sadece iki askerin yaralandığı açıklanmıştı.

Ölen Yarbay Dov Harari'nin, tabur komutanı olduğu bildirildi.

Taraflar olayla ilgili olarak birbirini suçlarken, BM'nin konuyu görüşeceği duyuruldu.

Lübnan yetkilileri, çatışmanın bölgedeki bir İsrail devriyesinin sınırı aşıp Lübnan toprağına girmesi üzerine başladığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Lübnanlı liderler de olayı 'saldırganlık' olarak niteleyip İsrail'e tepki gösterilmesi çağrısında bulundu.

İsrail ordusu ise askerlerinin bu sırada kendi topraklarında bulunduğunu savundu ve olay sonrası ilgili birimin bu bölgeden çekildiğini söylediler.

İsrail topçu ateşi ve füzeyle karşılık verdi İsrail ordu sözcüsü Barak Raz, olayın askerlerin rutin devriyesi sırasında yaşandığını söyledi, ancak askerlerin bu sırada İsrail toprakları içinde olduğunu savundu.

İsrail, ateşe topçu ateşi ile karşılık verdi.

Top mermilerinin sınırdaki Adeysi kasabasında bir eve isabet etmesi sonucu bir sivil yaralandı.

Bölgede olayları izleyen El Ekber gazetesinin muhabirlerinden Asaf Ebu Rahal ise bir diğer merminin yanına düşmesi sonucu olay yerinde öldü.

Kasabaya bir İsrail helikopterinden de füze atıldığı ve bunun da bir zırhlı personel taşıyıcıya isabet ettiği yolunda kesinleşmeyen haberler bulunuyor.

Lübnanlı kaynaklar ise İsrail askerlerinin olay öncesinde, sınırın Lübnan tarafındaki bir ağacı sökmeye çalıştığından söz ediyor.

Reklam
Reklam

Hizbullah'a bağlı El Manar ve bazı Arap kanalları sabah saatlerinde çatışmalarda bir İsrailli askerin öldüğünü öne sürmüş, ancak iddia uzun saatler boyunca doğrulanmamıştı.

Lübnan liderleri: Saldırganlığa son verilsin Lübnan Başbakanı Saad Hariri çatışmayı "İsrail'in ateşkes koşullarını ihlali" olarak niteleyip kınadı ve uluslararası toplumu görevlerinin gereklerini yerine getirmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Genelkurmay Başkanı Jean Kahveci ve UNIFIL'in bölgedeki komutanları ile görüşen Hariri "İsrail'in ihlal ve saldırganlığına son verilmesi ve 1701 sayılı kararın tam olarak uygulanması" için baskı yapılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da saldırıyı kınadığını bildirdi.

Lübnan başbakanı Saad Hariri, geçtiğimiz aylarda İsrail tarafından Orta Doğu'ya yöneltilen ve sürekli tırmanan tehlikeli tehditler dolayısıyla kaygılı olduğu söylemişti.

BBC'ye Şubat ayında bir mülakat veren Hariri, İsrail uçaklarının her gün Lübnan hava sahasına girdiğini ve İsrail ile aralarında yeni bir savaş çıkması ihtimalinden endişe duyduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

BM'den itidal çağrısı Bölgede görev yapan Birleşmiş Milletler barış gücü ise her iki tarafa da mümkün olduğunca soğukkanlı davranma çağrısında bulundu.

Olaylar dört yıl önceki savaştan bu yana, bölgedeki en ciddi sıcak çatışma.

İki ülke sınırı, 2006 yılında bölgede yaşanan savaştan bu yana nispeten sakindi.

34 gün süren çarpışmalarda çoğu sivil 1.200 Lübnanlı ile çoğu asker 160 İsrailli ölmüştü.

Bu savaşta İsrail ve Lübnan askerleri karşı karşıya gelmemiş, İsrail bu bölgede son derece etkili olan Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın güçleri ile çarpışmıştı.

Savaş sonrasında Birleşmiş Milletler bölgede 1978'ten bu yana varolan barış gücünü yenileyip güçlendirmiş ve 12 bin askerle faaliyet gösteren 'UNIFIL' gücünü yeni yetkilerle donanmış şekilde konuşlandırmıştı.

Ancak bu güç 'Hizbullah örgütünün silahsızlandırılması'nı da içeren yetkilerini tam anlamıyla kullanmadığı için zaman zaman eleştiriliyordu.