İsrail ordusu Refah'a girdi

GAZZE (İHA) - İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Mülteci Kampı'na girmesiyle çıkan olaylarda 8 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 30 kişi de yaralandı.

Filistinli yetkililer ve görgü tanıkları, en az 4 kişinin, helikopterlerin Bilal Camii'ne ve Tel el Sultan bölgesine 6 füze fırlatması sırasında öldüğünü belirtti. Yaralıların birçoğunun durumunun kritik olduğu açıklandı. Helikopterlerle yapılan hava saldırılarının ardından askerlerin buldozerler ve yaklaşık 40 tankla Tel el Sultan bölgesine gelerek binaları yıkmaya başladıkları kaydedildi.

Reklam
Reklam

Filistinli sağlık yetkilileri ise İsrail askerlerinin yaralıları ve ölenleri taşıyan ambulanslara ateş ettiğini açıkladı. Batı Şeria ve Gazze Şeridi Acil Servis Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Salameh, "İsrail askerleri Refah'ta ambulanslara ateş açıyor. Uluslararası topluluktan, özellikle de Kızıl Haç ve diğer insani yardım örgütlerinden İsrail katliamının durması için acilen Refah'ta harekete geçmelerini istiyoruz" dedi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in, insan haklarına aykırı olan yıkımlarını durdurması gerektiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, İsrail hükümetinden Refah operasyonu hakkında ayrıntılı bilgi istendiği kaydedildi.

İsrailli bir askeri yetkili ise, bölgenin Gazze Şeridi'nin geri kalanından tecrit edildiğini, Mısır'dan silah kaçırmak için kullanılan tünellerle aranan milislere yönelik operasyonun devam ettiğini söyledi.

İsrail devlet radyosu, ordunun silah kaçakçılığını önlemek için Philadelphi yolu boyunca derin bir hendek kazmayı planladığını duyurdu. Filistinliler ise İsrailliler'in evlerini yıktıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Berlin'de bulunan ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile görüşen Filistin Başbakanı Ahmed Kurey de ABD'den İsrail'in yıkım politikasını durdurmasını talep etmişti.