Mahkeme başkan yardımcısı Avraham Elyakim, "Her vatandaşın haklarının yanı sıra yükümlülükleri de vardır. Devlete sadakatini korumak, önemli ve değerli bir yükümlülüktür" diyerek, bu yükümlülüğün terör eylemleri gerçekleştirmemeyi içerdiğini de sözlerine ekledi.
Elyakim, Zeyud'un işlediği suçlara kıyasla, cezanın ‘uygun ve orantılı' olduğunu belirtirken, bu önlemin İsraillilere yönelik gelecekteki muhtemel saldırılar konusunda caydırıcı olmasını ümit ettiklerini dile getirdi. Times of Israel'e konuşan Elyakim şu ifadeleri kullandı:
"Bir İsrail vatandaşının, diğer İsrail vatandaşlarının hayatlarını ve itibarlarını etkilemesine izin veremeyiz. Ve her kim bunu terör aktiviteleri içerisinde yapmaya karar verirse, ülke halkından kendisini uzaklaştırmış olur." Zeyud'un vatandaşlıktan çıkarılması talebi, İçişleri Bakanı Aryeh Deri'den gelmişti.
Böylece Zeyud, cezasını tamamlayana kadar ‘geçici bir statüye' sahip olacak. Bu statü, içişleri bakanının takdirine göre uzatılabilecek.
'ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI KANUNUNUN BİR İHLALİ'
Karar, insan hakları gruplarının eleştiri oklarının hedefi oldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin direktörü Ömer Şakir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İsrail mahkemesi bugün ilk defa vatandaşlıktan çıkardı: Filistinli Alaa Zeyud devletsiz kaldı, bu uluslararası insan hakları kanunun bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.
Filistinlilerin haklarını koruyan Adalah adlı merkez de söz konusunu kararın ‘tehlikeli bir örnek' teşkil ettiğini savundu.