İsrail-Türkiye ilişkilerinde 'özür' gerginliği sürüyor

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme teklifi aldığını ancak Mavi Marmara baskını konusunda özür talebi nedeniyle görüşme olmadığını söyledi. Türk tarafı 'planlanmış bir görüşme yoktu' diyor.

İsrail ve Türkiye liderlerini bir araya getirme yönünde bir girişim, Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskın ardından süren gerginlik nedeniyle gerçekleşmedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, New York'taki Clinton Küresel Girişimi toplantıları sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerinin gündeme geldiğini, ancak İsrail'in Türkiye'nin baskın konusunda özür beklentisinin sürmesi nedeniyle girişimin gerçekleşmediğini söyledi.

İsrail kaynakları görüşmeyi Türk tarafının gündeme getirdiğini, ancak daha sonra kısıtlı zamanı gerekçe göstererek geri adım attıklarını söylüyor.

Reklam
Reklam

Görüşme gerçekleşseydi, Mayıs ayında Gazze'ye yardım götüren bir filoya düzenlenen İsrail baskınında dokuz kişinin ölümünden bu yana taraflar arasındaki ilk görüşme olacaktı.

BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'ndeki konuşması sonrasında BM binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peres, "bu görüşmeyi olumlu hale getirmeyen bazı ön koşullar aldım'' diye konuştu.

Türk tarafı: Görüşme planlanmamıştı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, bu iddiaları yalanladı.

Gül Associated Press'e açıklamasında "Programa alınmış bir görüşme hiç bir zaman olmadı" dedi.

Geleneksel olarak bölgede yakın müttefik olan iki ülke arasındaki ilişkiler, Mavi Marmara gemisine baskın sonrasında hızla soğumuştu.

Peres ise "Biz Türkiye'ye yönelik tavrımızı değiştirmedik. Dosttuk, hala dostuz. Belki Türkiye fikrini değiştirmiştir. Ama bu karar Türklere aittir. Biz durumu kötüleştirme niyetinde değiliz. Ancak bütünüyle kabul edilemez olan önkoşullara da boyun eğemeyiz" dedi.

Peres bu önkoşulların ne olduğuna değinmedi. Ancak İsrailli yetkililer, Gül'ün Peres'den baskın için kamuoyu önünde özür dilemesini istediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Her iki tarafın da birbirini suçladığı baskın konusunda BM'nin İnsan Hakları Komisyonu bir soruşturma yürütüyor. İsrail ise bu soruşturmanın önyargılı olduğu gerekçesiyle işbirliğinde bulunmuyor.

Taraflar, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un girişimiyle açılan bir diğer soruşturmaya ise destek veriyor.

Filo baskınına uluslararası tepkiler İsrail'in BM soruşturmasını kabul etmesine ve Gazze Şeridi'ne ablukayı kısmen gevşetmesine yol açtı.

Şimon Peres bugün Clinton Küresel Girişimi'nin yuvarlak masa toplantısında Filistin Başbakanı Salam Fayyad ve Bahreyn veliaht Prensi Şeyh Salman bin Hamad el Halifa ile birlikte yer alacak. Oturumu eski ABD Başkanı Bill Clinton yönetecek.