İsrail, Türkiye konusunda telaşa kapıldı

Wikileaks belgelerini duyuran beş gazeteden İspanyol El Pais, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğince Washington’a gönderilen “gizli” bir kriptoyu yayımladı.

“İsrail’in Türkiye’nin dış politikasının istikameti konusunda büyük telaşa kapıldı” denilen kriptoda “İsrail’in Türkiye ile uzun bir süreden beri var olan stratejik ilişkideki keskin gerileme, tabloya yeni bir istikrarsızlık unsurunu katıyor. Başbakan Erdoğan’ın söylemleriyle Ahmedinejad’a verdiği destek ve İran’ın nükleer programının oluşturduğu tehdidi reddetmesi, yaklaşan bir kriz hissiyatını körüklüyor” ifadeleri kullanıldı.

12 Kasım 2009 tarihli “gizli” kriptoda Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği, İsrail’deki güvenlik ve siyasi durumuna değinirken İsrail’in bölgedeki ülkeler ile sorunlu ilişkilerinden duyulan kaygıları yansıtılıyor. Bu bağlamda kriptonun bazı bölümlerinde de İsrail-Türkiye ilişkilerine değiniliyor.

Reklam
Reklam

Suriye’nin niyetlerinin İsrail’de kaygı yarattığını, İsrailli analistlerin, Suriye’nin Batı ile ilişkileri iyileştirirken bile İran ve Hizbullah’a yaklaştığını düşündükleri belirtikten sonra şu değerlendirmeler yapılıyor:

“İsrail’in Türkiye ile uzun bir süreden beri var olan stratejik ilişkideki keskin gerileme, tabloya yeni bir istikrarsızlık unsurunu katıyor. Başbakan Erdoğan’ın söylemleriyle Ahmedinejad’a verdiği destek ve İran’ın nükleer programının oluşturduğu tehdidi reddetmesi, yaklaşan bir kriz hissiyatını körüklüyor, güçlü ABD-İsrail güvenlik ilişki, hem İsrail güvenlik yetkilileri hem de kamuoyu için çok güven verici olsa da.”

-“TÜRKİYE’NİN SURİYE VE İRAN İLE ALTERNATİF STRATEJİK ORTAKLIĞI”-

Söz konusu belgede İsrail’in, komşularıyla büyük zorluklarla tesis edilen ilişkilerinin yıprandığı savunulduğu yazıda İsrail’in, Mısır ve Ürdün ile ilişkiler konusunda iyimser olanlar bile, İsrail’in, her iki rejim ile barıştan yararlansa da iki ülkenin halklarıyla barışmadığını kabul ettikleri belirtildikten sonra şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

“Son olarak da İsrailliler, Türkiye’nin dış politikasının istikameti konusunda büyük telaşa kapılmış durumda ve Erdoğan ile Davutoğlu’nun, AB’nin Türkiye’yi reddetmesi nedeniyle İsrail’i cezalandırırken bir zamanlar İsrail’in stratejik müttefiki olan Türkiye’yi, Suriye ve İran ile alternatif bir stratejik ortaklığına yönlendirdiğini düşünüyorlar.”(ANKA)