İsrail'de Davutoğlu kavgası!

Davutoğlu’nun Ankara’nın özür beklentisine yönelik açıklamaları, İsrail hükümetini karıştırdı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Cumartesi günü İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesine ve Ankara’nın özür beklentisine yönelik açıklamaları, İsrail hükümetini karıştırdı.

İsrail’in sertlik yanlısı, aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Davutoğlu’nu yalancılıkla suçlarayak “İsrail, Türkiye’den asla özür dilemeyecek” dedi. Lieberman’ın açıklamasından sadece birkaç saat sonra Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisinden açıklama geldi. Açıklamada “Lieberman’ın sözleri sadece kendisini bağlar. İsrail’in politikalarına yalnızca başbakan karar verir” denildi.

Reklam
Reklam

Jerusalem Post Gazetesi’nin haberine göre, Davutoğlu’nun Cumartesi günü yaptığı açıklamalar İsrail’de geniş yankı bulurken, koalisyon ortaklarının da arasını açtı.

Aşırı sağcı İsrail Evimiz Partisi’nin lideri ve Dışişleri Bakanı Lieberman, Türkiye’nin özür talep etmesinin “cüretkârlığın da ötesinde” olduğunu söyledi. Lieberman, “Özür dilemesi gereken biri varsa, o da terörü, İHH’yi, Hamas’ı ve Hizbullah’ı desteklediği için Türk Hükümeti’dir. Özür falan yok. Tam tersine özrü biz Ankara’dan bekliyoruz” dedi. Lieberman, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklamaları için de, “Zaten her zaman duyduğumuz yalanları kabul etmiyorum” ifadesine kullandı.

Ancak Lieberman’ın açıklamalarına sadece birkaç sasat sonra Başbakan Netanyahu’nun ofisinden sert bir cevap geldi.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, “Lieberman’ın görüşleri, tıpkı hükümetinin farklı konumlarda bulunan diğer bakanları gibi sadece kendisini bağlar. İsrail’in pozisyonu konusunda sadece başbakanın tutumu bağlayıcıdır” denildi. Açıklamada, İsrail’in politikalarına yalnızca başbakanın karar verebileceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Ancak Netanyayu’dan gelen tepkiden tepkiye Lieberman’dan yeni bir cevap geldi. Bu sabah İsrail Radyosu’na konuşan Lieberman, kendisinin Başbakan’ın sözcüsü olmadığını belirterek, “Kendi düşüncelerimi açıklama hakkım var” dedi.

Lieberman, Türkiye ile ilgili sözlerinin kapalı bir toplantıda dile getirildiğini savunarak, “Bu tip toplantılarda farklı görüşler dile getirilebilir” diye konuştu.

DHA