Yerleşimciler inşaat yasağına direneceklerini söylüyor
İsrail'de hükümet, vatandaş olmak isteyenlerin ''Yahudi ve demokratik devlete'' bağlılık yemini etmelerini öngören bir düzenlemeyi kabul etti.
İsrail'deki Arap azınlığı öfkelendiren düzenlemenin yürürlüğe girmesi için İsrail Parlamentosu Kneset'te de onaylanması gerekiyor.
Benzer bir tasarı geçen yıl da gündeme getirilmiş ama reddedilmişti.
Tasarı, Yahudi olmayan, ancak İsrail vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, "Yahudi ve demokratik İsrail devletine bağlılık yemini" etmelerini öngörüyor.
Düzenlemenin büyük ölçüde İsraillilerle evlenen ve aile birleştirme kapsamına giren Filistinlilerle, yabancı işçileri etkilemesi bekleniyor.
İsrail nüfusunun yüzde 20'sini Araplar oluşturuyor.
Koalisyonu oluşturan gruplardan İşçi Partisi tasarıya karşı çıkarken, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun düzenlemeyi Filistinlilerle müzakerelerin sürdürülebilmesi için önşart haline gelen olası yerleşim merkezi inşaasının durdurulması kararına karşı bir ödün olarak öne sürdüğü bildiriliyor.
Ancak Netanyahu'nun sözcüleri bu konuda koalisyonun diğer ortağı Avigdor Lieberman liderliğindeki aşırı sağ İsrail Evimiz'le pazarlık yapıldığı iddialarını reddediyor.
Düzenleme Lieberman'ın seçim kampanyasının en önemli unsurları arasında yer alıyordu.
Eylül ayında yeniden başlayan barış görüşmeleri İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim merkezi inşaasına uygulanan moratoryumu kaldırması ardından tıkanmıştı.
Müzakerelerin ilerleyen aşamalarında ortaya çıkacak olan anlaşmazlık konularının başında ise Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkında ilişkin talepler yer alıyor.
Netanyahu, ''mültecilerin geri dönüş hakkı''na İsrail'in demografik hareketler yoluyla yıkılmasına neden olacağı savıyla muhalif.
Filistin yönetimi İsrail'i bir devlet olarak tanırken, bu ülkeyi Yahudi devleti olarak tanımayı reddediyor.
Bütün bu tartışmalar bağlamında ele alındığında çoğunlukla Arapları etkileyecek bir düzenlemeyle ''Yahudi devleti''ne bağlılık yemini İsrail toplumunda yoğun tartışma yaratan bir konu haline geldi.