Meclis kürsüsünde ezan okuyan İsrailli Arap siyasetçi Ebu Arar, bu yasağın tartışıldığı bir ortamda kürsüye çıktı ve herkes konuşma yapmasını beklerken o bir anda ezan okumaya başladı.
İsrail'de ezanın hoparlörlerden okunmasının gürültü kirliliği yarattığı gerekçesiyle yasaklanması için meclise yasa tasarı sunulmuştu.
Katar'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, girişimin müslümanları inkar anlamına geleceğini söyledi.
KATAR'DA BULUNAN GÖRMEZ DE TEPKİ GÖSTERDİ
İsrailli Arap siyasetçi Ebu Arar İsrailli vekiller Ebu Arar'a tepki gösterirken, ayağa kalıp bağıran vekiller oldu. Konuyla ilgili bir açıklama da Katar'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den geldi. Görmez, kabul etmek mümkün değil dedi. "Yıllardır hem Mescid-i Aksa'yı işgal ettiği için, hem Filistinli kardeşlerimizin topraklarını işgal ettikleri için büyük kötülükler yapan bir ülkenin, ezanı da yasaklamaya kalkışması, İslamın, Kudüs'teki müslümanların varlığını inkar manasına gelir" ifadelerini kullandı.
TEPKİLERİN ARDINDAN TASARININ OYLAMASI ERTELENDİ
Öte yandan İsrail'de "gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörlerle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısının İsrail Parlamentosu (Knesset) genel kurulunda oylamaya sunulması ertelendi.
İsrail'in kanal 10 televizyonunun haberine göre, Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasına itiraz etmesi üzerine bugün genel kurulda yapılması beklenen oylama ertelendi.
Yahudot HaTora'ya bağlı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının, Yahudi ritüellerine de dokunacağını savunarak yasa tasarısına karşı çıktıklarını belirtti.
Liderliğini Yakup Litzman'ın yaptığı Yahudot HaTora'nın ezanın hoparlörlerden yasaklanmasını öngören yasa tasarısının itirazına dindar Yahudi Şas Partisi, Yahudi Kulanu Partisi ve Birleşik Arap Listesi de destek verdi.
Yasa tasarısının ertelenmesiyle beraber Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yasa tasarısının yeniden genel kurulda görüşülmesi için bir tarih belirlemesi gerekiyor. Kamuoyunda "ezan yasağı" olarak bilinen yasa tasarısını görüşen İsrail meclisindeki yasama komisyonu, pazar akşamı tasarıyı onaylayarak meclise sevk etmişti.
"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlör kullanılarak ezan okunmasını yasaklayacak tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün yaptığı yazılı açıklamada, "gürültü yaparak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.